2024. április 18. - Andrea, Ilma

Műholdról figyelnék a kongói erdőírtást

Brit kutatók egy kezdeményezés keretében arra készülnek, hogy a legmodernebb kamerát műholdra szerelve figyeljék az afrikai Kongó-medencében az erdőirtás mértékét
2008. június 19. csütörtök 11:54 - Hírextra
A brit kutatók által fejlesztett, nagyfelbontású RALCam3 kamera az első részletes képeket szolgáltatja majd a régió erdőtakarója elvesztésének mértékéről. A projekt a Kongó Medence Erdészeti Alapítvány, egy 108 millió fontos brit-norvég együttműködés része. Az alapítvány célja meggátolni a klímaváltozást a régióban történő erdőirtás mértékének visszaszorításával.

A kongói esőerdő a második legnagyobb a világon, a bolygó megmaradt trópusi esőerdeinek több mint egynegyede itt található. Emellett több mint 50 millió ember otthonául is szolgál, valamint becslések szerint 10 ezer növény, ezer madár- és négyszáz különböző emlősfajnak élőhelye.

Egy ENSZ tanulmány figyelmeztetése szerint, ha nem tesznek valamit a régióban történő erdőirtás ellen, akkor az esőerdő több mint 66 százaléka tűnhet el 2040-re. A nagyfelbontású kamerát a brit Rutherford Appleton Laboratórium csapata fejlesztette ki. A kutatók szerint a RALCam3 képpontonként 10 méteres felbontást közöl 650 kilométeres magasságból. A képszélesség 88 kilométer, ennél fogva lehetővé teszi nagyobb területek átvizsgálását egyetlen elhaladás során.

A rendszer a kutatók szerint egyéb applikációkat is nyújt, többek között a környezeti változások és a part menti szennyezések megfigyelését. A kamera az egyik első olyan projekt, melyet a korábbi kanadai miniszterelnök, Paul Martin, és a Nobel-békedíjas Wangari Mathaai vezette alapítvány támogat. Az alapítvány, mely kezdetben 73 millió eurót kapott a brit és 63 millió eurót a norvég kormánytól, 2012-ig támogatja a fairtás elleni projekteket a régióban.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását