2024. május 3. - Tímea, Irma

Lelőtték a jegesmedvét

Az izlandi rendőrség eredetileg meg akarta menteni azt a jegesmedvét, amely több száz kilométeres távúszás vagy jégtáblás sodródás után keveredett a szigetországba, de az állat futásnak indult, mire lelőtték - jelentette be utólag Reykjavíkban a hatóság.
2008. június 19. csütörtök 15:02 - Hírextra
Az eset még kedden történt, és az benne az aggasztó, hogy két héten belül már a második fehér ragadozó vesztette életét hasonló körülmények között Izlandon, ahol nem honos ez az állatfaj.
A második jegesmedvét hétfőn egy kutyáját sétáltató kislány pillantotta meg és riasztotta a rendőrséget. Az izlandi hatóságok eredetileg arra készültek, hogy altatólövedékkel semlegesítsék, majd visszatelepítsék természetes sarki környezetébe. Megpróbálták észrevétlenül megközelíteni, az állat azonban felfedezte őket és futásnak eredt. A rendőrök attól tartották, hogy nyomát veszítik és a szabadon kóborló ragadozó embereket veszélyeztethet, ezért lelőtték.

A jegesmedve hosszú kirándulását elősegítette a sarki jégmező olvadása, ami az éghajlat felmelegedésének következménye. A jégmező összehúzódása következtében a sarki ragadozó nehezebben jut táplálékhoz, ezért is vándorol messzebbre. Tudományos elemzések szerint a jegesmedve-állomány kétharmada kipusztul 2050-ig a sarki jégmező olvadása miatt.
Az amerikai hatóságok május közepén a kihalás veszélyének kitett, fokozott védelemben részesítendő fajnak minősítették a jegesmedvét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását