2024. április 25. - Márk

Közösen kell dönteni

Dobolyi: 27 tagállamnak kell közös megoldást találnia, és közösen döntenie a következő lépésről! Tabajdi: A Lisszaboni Szerződés tovább él! Egy ország nem lehet az integráció kerékkötője - Folytassuk a ratifikációs folyamatot!
2008. június 18. szerda 15:55 - Hírextra
Egy ország nem lehet az integráció kerékkötője - Folytassuk a ratifikációs folyamatot!
Dobolyi: 27 tagállamnak kell közös megoldást találnia, és közösen döntenie a következő lépésről!
Tabajdi Csaba, az MSZP EP Delegáció vezetője, az EP Külügyi Bizottságának tagja és Dobolyi Alexandra szocialista EP képviselő, aki szintén a Külügyi Bizottság tagja írásbeli hozzászólást nyújtott be az Európai Parlament plenáris ülésén, a Lisszaboni Szerződés írországi elutasítása kapcsán tartott vitához.

"Sajnálattal vettük tudomásul az ír választók döntését. Meglepő, hogy pont az az ország utasította el a Lisszaboni Szerződést, amely példamutató sikerességgel tudta kihasználni az európai integráció előnyeit, és vált az Unió egyik legfejlettebb gazdaságává. Ez is mutatja a nemzeti és európai politikával szemben mutatkozó mély bizalmi válságot, az állampolgárok általános kiábrándultságát" - mondta Tabajdi Csaba. Egyetértve Martin Schulz szocialista frakcióvezetővel, Tabajdi Csaba hangsúlyozta, hogy az ír népszavazási kudarcban komoly szerepet játszott a gyenge kommunikáció, az, hogy a politikusok képtelenek voltak az emberek nyelvén beszélni a Lisszaboni Szerződésről. Megmagyarázhatatlan például az, hogy egyetlen európai intézmény sem rendelkezik a Lisszaboni Szerződésről olyan kommunikációs anyaggal, amely mindennapi nyelven ismertetné annak tartalmát. "Sajnos Írországban valójában nem a Szerződésről, Európa jövőjéről született döntés, a népszavazást belpolitikai témák döntötték el. Ismét bebizonyosodott, hogy a népszavazás intézménye nem megfelelő eszköz egy ilyen összetettségű kérdés eldöntéséhez" - emelte ki Tabajdi.

"Tévedés azt hinni, hogy a Lisszaboni Szerződés csak az unió intézményi reformjáról szól. Az ennél jóval több: a Szerződéssel, és a benne lévő Alapvető Jogok Kartájával válik Európa végre igazi politikai és értékközösséggé. Vajon tudatosítottuk-e az emberekkel, hogy a szerződés kiterjeszti a szociális jogokat, hatékonyabban védi az európai munkavállalók jogait, és segít megóvni az állampolgárokat a globalizáció negatív hatásaitól. A Lisszaboni Szerződés pontosan azoktól a bizonytalanságoktól óvná Európát, amelyek leginkább aggasztják az európai állampolgárokat. Ez minőségileg új szint, hatalmas lépés az európai integráció fejlődésében. Az írországi referendum nagy baj, de rajtunk múlik, hogy újabb válságba kerül-e az Európai Unió, vagy ezúttal gyorsan és határozottan reagálunk. A jelenlegi helyzetben a legnagyobb hiba a nehezen kialkudott kompromisszum újratárgyalása lenne, ezért a Lisszaboni Szerződést a maga egészében kell megőriznünk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását