2024. április 20. - Tivadar

Száműzné Lenint a Vörös térről

A "Vörös tér" azonnali lenintelenítését követeli egy amerikai férfi. A 65 éves Al Garrett nem a nevezetes moszkvai téren lévő mauzóleumából szeretné száműzni a proletariátus egykori vezérét, hanem szülővárosa, Atlantic City egyik felkapott étterme, a "Vör
2008. június 17. kedd 08:40 - Hírextra

Az emlékművet még 2005-ben állíttatta az étterem tulajdonosa, s azóta folytatja Al Garrett elkeseredett küzdelmét, mondván, hogy a szobor mindazok emlékét gyalázza meg, akik a kommunizmus elleni küzdelemben veszítették életüket. Ráadásul a nagytőkeellenes Lenin szobrának közvetlen közelében található az amerikai kapitalizmus bástyájának számító egyik intézmény, a kaszinó.

Az illető eddig minden lehetőséget megragadott a tiltakozásra, így különböző rendezvények alkalmával vonult fel egy táblával, amelyen felkelésre szólította fel a helyi "proletariátust" annak érdekében, hogy Lenint száműzzék valahová, de legjobb, ha egyenesen Szibériába küldik. Erőfeszítéseit mindeddig nem koronázta siker, a szobor maradt.

Al Garrett újabban a helyiek babonaságára építi tiltakozási kampányát, azt állítva, hogy a Lenin-szobor szerencsétlenséget hoz, arra utalva, hogy a Tropicana-kaszinó két évvel a szobor felállítása után elveszítette működési engedélyét, s kellemetlenségek sokasága érte az intézményt.

Az étterem vezetése azonban, ahol egy uncia (28,35 gramm) kaviár 275 dollárba, azaz csaknem 44 ezer forintba kerül, a Lenin-szobrot az orosz történelem jelképének tekinti. "Lenin, a kommunizmus, a vodka az oroszországi kultúra része. Kell valamilyen jelkép, amelyet be tudnak azonosítani az emberek" - hangsúlyozta Joe Masauri, az étterem igazgatója, hozzáfűzve, hogy senkit sem akarnak a szoborral megbántani.

Mint Joe Masauri rámutatott, a szoborállítás után másfél évvel a kaszinót 2 milliárd dollárért (318,8 milliárd forintért) eladták. "Én minden nap örülnék ilyen balszerencsének" - jegyezte meg. Mark Giannantonio, a Tropicana elnöke szerint sem jelent a Lenin-szobor rossz óment. A kaszinót ért kellemetlenségeknek teljesen hétköznapi okai voltak, semmi közük sem volt az emlékműhöz.

Garrett azonban nem mond le lenintelenítési tervéről, amelyhez háborús veteránok, s hétköznapi járókelők támogatását egyaránt meg szeretné szerezni, bár tisztában van azzal, hogy nem mindenki érti üzenetét. "Elmondom az embereknek, hogy tiltakozom Lenin szobra ellen, erre visszakérdeznek, hogy mi bajom van a Beatlesszel?" - ismertette a nehézségeket Al Garrett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását