2024. április 29. - Péter

Óvatosan örülnek

Óvatos örömmel kommentálták a keddi német lapok a válogatott előző esti, Ausztria elleni, továbbjutást jelentő győzelmét (1-0).
2008. június 17. kedd 10:27 - Hírextra
Nyoma sem volt annak az eufóriának, amely az Európa-bajnoki nyitányon a lengyelek elleni győztes meccs (2-0) után a sajtó - és a közvélemény - hangulatát jellemezte. A keddi kommentárokból egyértelműen kitűnt, hogy a horvátok elleni, az országot igen csak megviselő vereség nem múlt el nyomtalanul.

Az alaphangot még hétfő éjszakai, a német közszolgálati televízió által Bécsből sugárzott interjújában Németország "szövetségi kapitánya", Angela Merkel kancellár adta meg. A kancellár asszony, aki az Ernst Happel stadionban rendkívül lelkesen szurkolta végig a mérkőzést, dicsérte ugyan a csapatot, de meglehetősen mértéktartóan - igazi szakértőként - nyilatkozott. Merkel úgy vélte, hogy a győzelem erőt és bátorságot adhat az együttesnek, amire nagy szüksége lesz a csütörtöki, Portugália elleni találkozón. Dicsérte Ballackot és Lahmot, s óvatosan azt üzente, hogy minden jó, ha a vége jó.

A keddi újságok mindenekelőtt a továbbjutás értékét emelték ki, s ennek kapcsán azt, hogy nem vált valóra a németek rémálma, azaz nem ismétlődött meg "Cordoba". Előzőleg ugyanis szinte valamennyi sajtóorgánum arra figyelmeztetett: Németország ezúttal nem szenvedhet hasonló vereséget Ausztriától, mint az 1978-as világbajnokságon, Argentínában.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung meglehetősen kritikusan állapította meg: a továbbjutást jelentő győztes szabadrúgásgól - továbbá az a tény, hogy Bécs nem vált újabb Cordobává - ténylegesen örömre ad okot, de ezen túlmenően nincs minek örülni. A német válogatott ugyanis egyáltalán nem keltett olyan benyomást, mintha visszanyerte volna korábbi meggyőző formáját, a győzelmet minden áron akaró mentalitást. A játék képe egyáltalán nem sugallta azt, hogy Németország esélyes lenne az Európa-bajnoki címre - hangoztatta a tekintélyes újság, s bátortalanságáért nem csupán a csapatot, hanem az "összeállítási hibákért" Joachim Löw edzőt is bírálta. A lap erősen hiányolta a szenvedélyt, az erőt és a támadó szellemet, s meglehetősen ünneprontóan azt hangoztatta, hogy a jelenlegi út zsákutcával fenyeget.

A berlini Der Tagesspiegel szerint Németország győzött ugyan, de a játék minden tekintetben csalódást keltett. Az újság szerint a csapat adós maradt a felszabadult, lelkes, igazi támadó játékkal, s - különösen a mérkőzés első hatvan percében - hagyta, hogy az osztrákok uralják a mezőnyt, akik azonban a kapu előtt szerencsére már határozatlannak bizonyultak. A válogatott legjobbja jellemző módon a hátvéd, Philipp Lahm volt, aki a lap szerint sok esetben a csatárok szerepét is átvette. Ez a játék kevés lesz a csütörtöki, Portugália elleni negyeddöntőre - állapította meg a Der Tagesspiegel.

A Die Welt szerint az erősen kínlódó válogatottat szabadrúgásával a kapitány, Michael Ballack mentette meg. De Németország győzött, s legalább versenyben maradt - írta a lap, hozzátéve: ebből a szempontból - legalábbis a mérkőzés lefújása utáni pillanatokban - mellékesnek tűnt, hogy a német válogatott erősen gyengélkedett mind a középpályás, mind a támadó játékban, s a játékosok a kilencven perc nagyobb részében minden különösebb elgondolás nélkül kergették a labdát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását