2024. május 14. - Bonifác

Nem kell a közös bevándorláspolitika?

Csaknem Magyarországnyi nagyságrendű az illegális bevándorló az unióban. Becslések szerint jelenleg 8 millió illegális bevándorló él az Európai Unióban, akik egyéb fontos jogokkal nem rendelkeznek: nem vállalhatnak munkát és betegség esetén nem kereshetik
2008. június 17. kedd 13:30 - Hírextra
Megélhetésüket illegális munkával egészítik ki, rendszeresen kizsákmányolják őket – jelentette ki Lévai Katalin, a Jogi Bizottság tagja írásos hozzászólásában. Véleményét Manfred Weber német néppárti képviselő jelentéséhez nyújtotta be, amelyet június 17-én, Strasbourgban tárgyalt az Európai Parlament plenáris ülése. A jelentés a harmadik országok illegálisan tartózkodó állampolgárainak visszatéréséről, a tagállamokban használt közös normákról és eljárásokról szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvre tett javaslathoz készült.

A magyar képviselő hangsúlyozta, hogy nyilvánvalóan elkerülhetetlen bevándorlást kezelő irányelv létrehozása. Ugyanakkor helytelen, ha a migrációra továbbra is mint negatív jelenségre, kriminológiai tényezőre tekintünk.

Lévai Katalin aránytalannak és túlzónak tartja, hogy hagyományos börtönökben bírósági döntés nélkül, hatósági szabálysértési eljárással akár 18 hónapig tarthassanak fogva embereket (gyermekes családokat vagy kíséret nélküli gyerekeket).

Nem elégséges hogy az eljárások során csak szóbeli fordításban ismerjék meg a kiszolgáltatott helyzetbe kerülő érintettek az aláírandó határozatot, közérthető, írásbeli fordítást is kell készíteni. Túl általánosak a gyermekek és kísérők védelmére szolgáló előírások.

- A kitoloncolás és az önkéntes hazatérés közötti választás lehetősége álságos megoldás – jelentette ki a magyar képviselő -, hiszen az érintetteknek az utóbbi kérésére alig van lehetőségük, míg akár öt évre is megtilthatják, hogy ismét belépjenek az Európai Unió területére. A javaslat jelenlegi formájában nem tartalmazza az amnesztia lehetőségét, azt, hogy bizonyos feltételek mellett, legalizálni lehessen a több éve Európában élő illegális bevándorlók státuszát. Az öregedő, munkaerő gondokkal is küszködő Európának szüksége van közös bevándorlás politikára, de nem minden áron! – zárta hozzászólását Lévai Katalin.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását