2024. április 23. - Béla

Fidesz: tűrhetetlen, hogy Szekeres még a helyén van

Megdöbbentőnek tartja a Fidesz, hogy az ország védelmének megszervezésére hivatott Honvédelmi Minisztériumnak (HM) fogalma sincs arról, hogy más ország kémrepülőgépei repültek át Magyarország felett, és a Ferihegyi repülőtérnél különböző gyakorlatokat végeztek. A Fidesz szerint tűrhetetlen, hogy Szekeres Imre még a honvédelmi tárca élén van.
2010. március 19. péntek 15:52 - HírExtra
Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője pénteken újságírók előtt elképesztőnek nevezte azt is, hogy a HM nem vette észre, hogy külföldi kémrepülőgépek tartózkodnak a magyarországi légtérben, hanem azokról egy újságból értesült.

Tűrhetetlen, hogy egy ilyen eset után Szekeres Imre honvédelmi miniszter még mindig a helyén van - értékelte.

A fideszes politikus szerint hatalmas szerencse, hogy az elmúlt években nem volt olyan súlyos és komoly eset, amikor ennek a honvédelmi tárcának kellett volna megszerveznie az ország védelmét.

Szijjártó Péter kifogásolta, hogy - mint mondta - még ma is titkolják a magyar emberek elől: milyen céllal jöttek Magyarország légterébe ezek a külföldi kémrepülőgépek, milyen gyakorlatokat hajtottak végre, és vajon mi okból tették ezt éppen Magyarországon.

Úgy tűnik, hogy a HM felső vezetőinek egy része az elmúlt években a hon védelme helyett arra koncentrált, hogyan "tömje tele a zsebét mindenfajta korrupciós pénzekkel" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz szerint érdemes-e visszaállítani a katonai légügyi hatóságot - ahogyan arra Szekeres Imre pénteken javaslatot tett a kormányfőnek -, Szijjártó Péter úgy válaszolt: sokkal súlyosabb problémák vannak annál, minthogy szervezeti ügyekre lehessen fogni ezt a kérdést.

Hozzátette, azt majd megvizsgálják, hogy szükséges-e egy ilyen szervezeti átalakítás, de hangsúlyozta, az nem egy hivatal kérdése, hogy a HM érzékeli-e, hogy külföldi kémrepülők tartózkodnak és gyakorlatoznak a magyar légtérben.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában saját forrásra hivatkozva azt írta, hogy szerdán az izraeli légi- és űrerők két gépe kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszálló pályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott. Aliza Bin-Noun, izraeli nagykövet tájékoztatása szerint nem kémrepülők jártak Magyarországon.

Bajnai Gordon kormányfő azonnali vizsgálatot rendelt el az izraeli légierő gyakorlatával kapcsolatban.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság közlése szerint az izraeli légierő szerda délutáni ferihegyi gyakorlata a jogszabályoknak megfelelően történt, a gépek betartották a repülésbiztonsági szabályokat. Kitértek arra is, hogy a gyakorlathoz szükséges engedélykérelem időben megérkezett a Külügyminisztériumhoz.

A tárca a jogszabályoknak megfelelően továbbította a kérvényt a Nemzeti Közlekedési Hatóság légi közlekedési igazgatóságnak, amely a jogszabályban előírt kötelezettségének megfelelő eljárás után megadta a gyakorlathoz a szükséges engedélyeket.

A honvédelmi miniszter pénteki közlése szerint jogszabály-ellenesen nem értesítették a katonai titkosszolgálatokat az izraeli gépek magyarországi repülési engedélyének kiadásáról, az ügyben vizsgálat folyik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását