2024. április 20. - Tivadar

Milliárdosok vezetik Amerikát

Dollármilliomosok töltik be az amerikai kongresszus vezető tisztségeit; a leggazdagabb közöttük Nancy Pelosi házelnök, akinek 30 és 131 millió dollár közé tehető a vagyona. Pontos adatot nem kellett közölnie.
2008. június 17. kedd 19:25 - Hírextra
A washingtoni törvényhozás tagjainak és a vezető amerikai köztisztviselőknek kötelező éves vagyonbevallásukban nem kell pontos adatokat közölniük, csak a "legalább" és "legfeljebb" értékeket.

Az alsóház republikánus kisebbségi frakciójának vezetője, John Boehner ohiói honatya sokkal szerényebb vagyonnal rendelkezik, mint Pelosi: részvényekben és ingatlanokban 2,1 és 7,9 millió dollár közötti vagyona van.

A nyilatkozatokból az derült ki, hogy a szenátus vezetőinek sem kell panaszkodniuk. Harry Reid nevadai politikus, a felsőház demokrata frakciójának vezetője főleg ingatlanokban tartja vagyonát, amelyet 2,6 millió és 12,3 millió dollár között jelölt meg. A felsőház republikánus frakcióvezetője, a Kentuckyt képviselő Mitch McConnell bevallásában 3 millió és 12,7 millió dolláros határérték szerepel.

Nancy Pelosi esetében az magyarázza a nagy különbséget a minimális és maximális vagyonérték között, hogy a kongresszus tagjainak minden egyes tételre vonatkozóan csak megközelítő adatot kell közölniük, például, hogy egy ingatlan értéke 5 millió és 25 millió dollár közé esik. Így minél több és nagyobb tétel szerepel a bevallásban, annál nagyobb a szórás.

Pelosinak 2007-ben 4 üzleti beruházása volt 1-5 millió dollár értékben San Francisco, Norden, San Anselmo és Rutherford kaliforniai városokban, ezenkívül volt egy 5-25 millió dollár közé eső ingatlana is. A házelnök ezenkívül 5-25 millió dollár értékben birtokol Apple-részvényeket, van egy szőlőbirtoka Helenában ugyanekkora értékhatárok között, továbbá 500 ezer és 1 millió dollár közé tehető eBay-részvényeinek értéke. Több egyéb ingatlanberuházása mellett övé a Piatti Étterem is a kaliforniai Tiburonban. John Boehner republikánus frakcióvezető egyetlen befektetése egy 1 millió dolláros nyugdíjbiztosítás.

Néhány hete hozták nyilvánosságra az elnök és az alelnök vagyonnyilatkozatának részleteit is. George Bushnál továbbra is gazdagabb alelnöke, Dick Cheney, és valószínűleg mindkettőnek több tízmillió dolláros vagyona van. George és Laura Bushnak legalább 7,2 millió, legfeljebb 20 millió dollár vagyona volt 2007-ben, ebben szerepel az elnöki pár 641 hektáros farmja a texasi Crawfordban, a birtok értékét 1-5 millió dollárra becsülik. Dick és Lynne Cheney vagyonának minimuma 20,8 millió, maximuma 100 millió dollár volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását