2023. november 28. - Stefánia

Megy a vita a szemétről az EP-ben

Hétfőn tárgyalt az Európai Parlament a hulladékokról szóló keretirányelv felülvizsgálatáról. A vitában Olajos Péter is felszólalt szelektív gyűjtést és tényleges hulladék-megelőzési intézkedések bevezetését szorgalmazva.
2008. június 17. kedd 18:36 - Hírextra
A képviselő üdvözölte a kompromisszumos csomagot, de felhívta a figyelmet, hogy ehhez az egyes tagállamok felelősségteljes magatartása szükséges, nem pedig a jogszabályban maradt esetleges kiskapuk keresgetése. Olajos elmondta, hogy Magyarországon jelenleg a szelektíven gyűjtött kommunális hulladék aránya 2%, egyben reményét fejezte ki, hogy az irányelv hatására hazánknak végre sikerül erről az alacsony szintről elmozdulni.

A politikus utalt rá, hogy az elmúlt években Kelet-Európában jelentős számú hulladékgazdálkodási beruházás valósult meg elsősorban az ISPA és a Kohéziós Alapból kapott támogatásoknak köszönhetően. Főleg lerakók épültek, több településen szelektív gyűjtési programok indultak, néhol pedig a szerves hulladék külön gyűjtését célzó intézkedéseket hoztak.

Olajos úgy vélte valódi hulladék-megelőzési intézkedések, beruházások viszont egyáltalán nem történtek és hiányos a feldolgozói háttéripar is. Hozzátette, a statisztikák szerint 50 százalékos hulladékcsökkentést tud elérni egy település, ha bevezeti a száraz, újrahasznosítható illetve a szerves hulladékok házaknál történő szelektív gyűjtését.

A képviselő szerint a kötelezettségek végrehajthatóságának költségeire vonatkozóan ugyanakkor számos kérdés merül fel: Építhetőek–e a pótlólagos beruházások az ISPA projektek területén? Módosíthatóak–e az eredeti szerződések? Ugyanis a 20 évre megkötött szerződések sok esetben gátat szabhatnak a korszerűbb hulladékgazdálkodási törekvéseknek.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását