2024. március 19. - József, Bánk

Mégnagyobb cigaretta-adó New York államban

A New York-i dohányosokat időjárástól függetlenül kiküldik az épületekből, hogy ott hódoljanak szenvedélyüknek, megvetéssel néznek rájuk, most pedig szembe kell nézniük az Egyesült Államok legmagasabb adójával is.
2008. június 16. hétfő 15:27 - Hírextra

A dohányzásról való leszokást segítő állami tanácsadó telefonvonalon megnégyszereződtek a hívások június első hetében, miután a dobozonkénti 2,75 dolláros (kb. 440 forint) adót bevezették - mondta Richard Daines, New York egészségügyi biztosa. A tavalyi év ugyanezen időszakában 2300 ember fordult segítségért a tanácsadó szolgálathoz egy hét alatt, most viszont közel tízezren.

A cigaretta dobozonkénti adója június 3-i hatállyal emelkedett 1,25 dollárról 2,75-re New York államban. Az egészségügyi szakemberek arra számítanak, hogy egymilliónál többen próbálnak leszokni a dohányzásról ennek hatására, körülbelül 140 ezer embernek pedig sikerül is előzetes becsléseik szerint.

Egy doboz cigaretta most 6-8 dollárba kerül az államban, ám New York városában, amely saját adót vet ki, ennél is magasabb, akár 10 dollár lehet a cigaretta ára. A cigaretta adója Missouri államban a legalacsonyabb, mindössze 17 cent.
A leszokást segítő vonal kezdeti megnövekedett hívásszáma nem jelzi reálisan, hogy valójában hányan válnak nemdohányzóvá - véli Audrey Silk, a New York Város Polgárai a Dohányosok Zaklatása Ellen nevű civil szervezet vezetője.

Az Egyesült Államokban 1960 óta folyamatosan csökken a dohányzók száma, ám még mindig mintegy 45 millió felnőtt cigarettázik az országban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását