2024. április 28. - Valéria

Eloszlik a legenda

Napóleont nem mérgezték meg. Amint most kiderült, gyomorrákban halt meg, valószínűleg egy hánytatószer túladagolásával kombinálva - írja a német Die Welt.
2008. június 15. vasárnap 19:40 - Hírextra

Évtizedekig tartotta magát az az elmélet, hogy a francia császár "rangjához illő", drámai halált halt: arzénmérgezés áldozata lett. Az teória atyja Sten Forshufvud svéd toxikológus volt, aki 1961-ben megkérdőjelezte a Napóleon 1821. május 5-én bekövetkezett halála utáni boncolási jelentést, amely annak okaként gyomorrákot állapított meg. A száműzött uralkodó hajában ugyanis kimutatták a mérget. Ezzel sok bonapartista igazoltnak látta összeesküvés-elméleteit, miszerint mégiscsak megmérgezték.

A milánói magfizikai intézet kutatói most ellentmondanak ennek a mítosznak. Megvizsgálták a fiatal Napóleon, valamint felesége és fia hajtincseit - és meglepetésükre a méreg mindegyik mintában százszoros dózisban volt jelen. Nyilvánvaló tehát, hogy a család egész életét végigkísérte a hátborzongatóan sok méreg. Magyarázatként szolgál, hogy abban az időben nem csak a méregkeverők kedvence volt az arzén: az orvoslásban antibiotikumként alkalmazták. Ezenfelül a boroshordókat és a kerámiakorsókat is mérgező arzénvegyületekkel színezték.

Az olaszok így kizártnak tartják, hogy Napóleon célzott arzénmérgezés áldozata lett volna. Amerikai medikusok szerint pedig még tovább is élhetett volna az uralkodó. Sejtésük szerint ugyanis orvosa halálra ápolta Napóleont: az akkor használatos hánytatószer, egy, a boncolási jelentésben is szereplő antimon-kálium-vegyület túladagolása igencsak veszélyes lehet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását