2024. május 3. - Tímea, Irma

Juscsenko és a dioxin története

Viktor Juscsenko ukrán elnök 2004-ben történt megmérgezése áttörést idézett elő a dioxinmérgezéses esetek kezelésében - közölte a héten egy bőrgyógyász specialista. Jean-Hilaire Saurat professzor sajtótájékoztatóján közölte: ekkora mennyiségű vegyi anyag
2008. június 14. szombat 11:36 - Hírextra
Az elnök, akinek arcát és testét eltorzította a méreg, az emberi szervezetben szokásos dioxinadag ezerszeresét kapta.

Azt hitték, hogy a hólyagokat és a sérüléseket a dioxin okozta, de Juscsenko esete megmutatta, hogy a szervezet valójában úgymond "kis májakat" hozott létre a bőr alatt, amelyek elnyelték és elpusztították a mérget - mondta Saurat professzor.

A genfi Egyetemi Kórház bőrgyógyászati osztályának vezetője vezette azt a külföldi és ukrán orvosokból álló csapatot, amely részletes tanulmányt készített Juscsenko esetéről.

A mérgezés akkor történt, amikor 2004 őszén az akkor még ellenzéki vezető az elnökválasztási kampányban vett részt. Juscsenko, aki ma 53 éves, győztesen került ki "narancsszínű forradalom" nyomására, a legfelsőbb bíróság döntésére megismételt második fordulóból oroszbarát ellenfelével szemben.

"Nincs semmi kétség, nagyon súlyos dioxinmérgezés történt ... nincs más mód, arra hogy ekkora mennyiség bekerüljön a szervezetébe" - mondta Saurat.

Juscsenko közölte: tudja, kik a tettesek, de valamennyien Oroszországban vannak. Az ukrán elnök Moszkvát is vádolja azzal, hogy akadályozza a nyomozást.

Jean-Hilaire Saurat és Rosztiszlav Valihnovszkij, az elnök személyes orvosa elmondta, hogy azért tartják fontosnak ezt hangsúlyozni, mivel olyan híresztelések terjedtek el Kijevben, hogy a leendő elnök csak megrendezte a mérgezést, hogy így nyerjen támogatást a választáson.

Juscsenko októberben közölte: 24 műtéten esett át otthon és külföldön, amikor a doktorok az egészségéért harcoltak. Saurat szerint most már úgy tűnik, a küzdelem sikeres lesz.

A genfi professzor elmondta: az ukrán vezető több tucatnyi kisebb műtéten is átesett. "A mérgezés utáni első három évben álladó súlyos fájdalmaktól szenvedett, mintha kínoznák, ami a dioxinmérgezés sajátossága" - mondta.

A professzor szerint az eset a dioxinnal kapcsolatos több új részletre is rávilágított, és a hatásai "felbecsülhetetlenek bármilyen, a XXI. században bekövetkező súlyos dioxinmérgezés kezelése szempontjából".

A hólyagok valójában a szervezet védekezési reakciójaként jelentkeztek, ezért " dioxin okozta szerzett bőr hematómának" (angol rövidítéssel ADISH-nek) nevezték el.

Hasonló jelenséget megfigyeltek már a múltban is dioxinmérgezéses pácienseknél, így azoknál is, akik 1976-ban az olaszországi Sevesóban egy vegyi üzemből történt szivárgás következtében szenvedtek el mérgezést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását