2024. április 28. - Valéria

Végzett az első szakmérnökévfolyam

Első alkalommal végeztek olajipari ellátási lánc optimalizáló szakmérnökök a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara és a MOL által indított nemzetközi képzésben. Két elszánt partner talált egymásra abban, hogy magas szinten képzett szakemberekkel gazdag
2008. június 13. péntek 14:00 - Hírextra
A MOL mint nemzetközi versenyben sikeres cég a Műszaki Informatikai Karban hasonló mentalitású partnerre talált. A Kar kutatói ugyanolyan elhivatottsággal versenyeznek a tudományos életben az élvonalba tartozásért, mint a MOL a piaci szegmensben. A közös képzés kiváló példa arra, hogy egy piaci és egy akadémiai szereplő által egy speciális szakterületen felhalmozott tudást hogyan lehet integrálni és átadni megfelelő képességű hallgatók számára.

Az iskolarendszerű speciális oktatás megszervezésének és beindításának gondolatát sajátos ellentmondás hívta életre: a MOL Európa egyik legjobb optimalizáló szakértő gárdájával rendelkezik, ám utánpótlásbeli gondokkal küzdött. Azok a korábbi törekvések, hogy ezt a tudást egyéni tanulás útján, különböző tanfolyamokon szerezzék meg a kollégák, nem vezettek megnyugtató eredményre.

Jelentős szemléletváltozás volt annak kimondása és érvényesítése, hogy a komoly és sokoldalú ismeretanyag kellően alapos és mély, készségszintű elsajátítása csak nappali tagozatos iskolai rendszerű oktatás keretében valósítható meg.

Az egyéves nappali rendszerű oktatásban eredményesen résztvevők ellátási lánc-optimalizáló szakmérnöki diplomát szereznek, és az olajiparban elterjedten alkalmazott optimalizálás szakértőivé válnak.

A képzés angol nyelvű, magyar és külföldi hallgatók részvételével. Az első évfolyam hallgatóit körülbelül hetven olyan jelentkező közül választották ki, akik korábban már európai és ázsiai egyetemeken vegyészmérnöki, informatikus mérnöki, pénzügyi, közgazdasági vagy matematikai diplomát szereztek.

A hallgatók számára – mivel munkájukkal fel kellett hagyni a nappali képzés miatt – a hátteret az biztosította, hogy alapfizetést vagy alapösztöndíjat kaptak a MOL-tól, tanulmányi eredményük függvényében pedig teljesítményarányos ösztöndíjat a Pannon Egyetemtől, valamint lakhatásukat is biztosították.

Az órákat a MOL szakemberei mellett a kar rangos oktatógárdája adta. Az előadók közül egyikük az Imperial College Londonban, másikuk a University of Manchesteren szerzett professzori címet és utána jött a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karára. A tíz frissen végzett szakmérnök a MOL-nál folytatja pályafutását.

Fontos ezek mellett azt is megjegyezni, hogy az együttműködés túlmutat a képzésen. A közös munka a Kar kutatói számára a világpiacon versenyképes korszerű technológiai ismereteket, a MOL szakemberei számára pedig a nemzetközi tudományos közéletben elismert elméleti eredményeket adott. Ebben a motiváló légkörben közös kutatás-fejlesztési projektek is elindultak. A MOL és a Kar is elkötelezett arra, hogy a képzés újabb évfolyamait indítsa, és emellett folytassa kutatás-fejlesztési együttműködését.

Mivel az olajipari ellátási lánc optimalizáló szakmérnök oktatás egyedülálló a világon, így a 3. kurzustól kezdve már „piacképes termék” lehet ez a szakképzés.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását