2024. április 25. - Márk

Robert De Niro díja

Kristályglóbusz-díjjal ismerik el Robert De Niro életművét az idei, 43. Karlovy Vary-i filmfesztiválon. A nagy érdeklődéssel várt szemlére július 4. és 12. között kerül sor híres nyugat-csehországi fürdővárosban.
2008. június 13. péntek 13:09 - Hírextra

Napjaink egyik legnagyobb elismerésnek örvendő, kétszeres Oscar-díjas színésze a Kristályglóbuszt az ünnepélyes nyitóesten veszi át. "Robert De Niro életműve tiszteletre méltó, személyes hozzájárulása a világ filmművészetének gazdagításához rendkívüli. A díj átadásával ezt szeretnénk mi is kifejezni és aláhúzni" - jelentette ki újságírók előtt Jirí Bartoska fesztiváligazgató.

A Karlovy Vary-i fesztivál sztárvendége ugyanakkor bemutatja a What Just Happened című új filmjét, amelyben övé a főszerep.

Az idén egyébként a csehszlovák film három legendás alakja - Juraj Jakubisko, Dusan Hanák és Ivan Passer - kap még Kristályglóbuszt. Jakubisko és Hanák az idén töltik be a hatvanat, míg Passer a 75-öt.

Karlovy Varyban lesz egyébként Jakubisko legújabb, régen várt alkotásának, a Bathorynak az ősbemutatója. A film - amelynek elkészítésében magyar alkotók is közreműködtek - 300 millió cseh koronás (több mint 3 milliárd forint) költségvetésével minden idők legdrágább cseh mozija. A mű lényegében történelmi thriller Báthory Erzsébetről, a 17. századi magyar grófnőről, aki fiatal lányok legyilkoltatásával vált hírhedté.

"A fesztivál szerkezete az idén is a hagyományos lesz: versenyfilmek, dokumentumfilmek, tematikus blokkok" - fejtette ki Jirí Bartoska. Változás van a fődíjnál: az első hellyel járó eddigi 20 ezer dolláros pénzjutalmat 30 ezer dollárra emelték - jegyezte meg. A magyar filmművészetet Karlovy Varyban Nemes Gyula Letűnt világ című alkotása fogja képviselni a versenyprogramban.
Az idei szemle újdonsága, hogy éjfél után naponta brit horrorfilmeket fognak vetíteni az érdeklődőknek.

A filmszemle költségvetése mintegy 115 millió korona, tehát hasonló az előző évek költségvetéséhez. A pénz mintegy 40 százalékát az állam és a közintézmények, míg nem egészen kétharmadát a szponzorok adták össze.

Közép-Kelet Európa első filmfesztiválját 1946-ban alapították. A rendezvényt a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége A-kategóriásnak minősítette. A fesztivál programját számos szekció alkotja, úgy mint játékfilmek versenye, dokumentumfilmek versenye, Látóhatárok, Másik nézőpont, A Nyugattól keletre, Függetlenek fóruma, a Variety kritikusainak szekciója, cseh filmek, de szerveznek retrospektív vetítéseket is. A játékfilmek versenyének fődíja a Kristályglóbusz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását