2024. április 25. - Márk

Még mindig az USA vezet

Külföldi diákokkal, kutatókkal és mérnökökkel megerősítve az Egyesült Államok továbbra is tartja globális vezető szerepét a tudományban és technológiában - jelentette be a Pentagon megbízásából készült tanulmányának végeredményét a RAND Corporation.
2008. június 13. péntek 11:03 - Hírextra
A RAND nonprofit kutatószervezet munkatársai szerint nem állja meg a helyét az a terjedőben lévő feltételezés, hogy az Egyesült Államok néhány tudományterületen elveszíti vezető szerepét.
"Bár olyan fejlődő nemzetek, mint Kína, India és Dél-Korea, igen gyors növekedést mutattak a tudomány és technológia területén, ezek az országok még mindig csak kis hányaddal részesednek a világ innovációjából és tudományos teljesítményéből" - írja a csütörtökön közzétett jelentés.
A tanulmányban az állami, vállalati és akadémiai tudományos és technológiai tevékenységet tekintették át. Az országok listáját nem közli a jelentés, ám egy sor jelzőszám alapján az Egyesült Államoknak vezető szerepet tulajdonít a világban.

Az Egyesült Államok a világ tudományos kutatásra és fejlesztésre költött forrásaiból 40 százalékkal részesedik, a Nobel-díjasok 70 százalékát foglalkoztatja és a világ negyven vezető egyetemének háromnegyede itt található.

"Sok dolog változik világszerte, de úgy tűnik, az Egyesült Államok elég jól alkalmazkodik hozzá" - mondta Titus Galama, a jelentés egyik szerzője. A külföldi diákoknak, kutatóknak és mérnököknek mindebben alapvetően fontos szerepe van. Az ő jelenlétük tette lehetővé, hogy az országban a tudományos és mérnöki szakembergárda gyorsabban bővült, mint ahányan saját képzésben végeztek.

A jelentés készítői arra ösztönzik az Egyesült Államok kormányát, hogy könnyítse meg az ország egyetemein természettudományos vagy mérnöki diplomával végző külföldiek határozatlan ideig való ott tartózkodását.

Az országban doktoráló kutatók és mérnökök 70 százaléka fontolóra venné a maradást - közli a jelentés. A statisztikai adatok szerint a természettudományos és a mérnöki doktori fokozatok 60 százalékát külföldi diákok szerzik az Egyesült Államokban. Többségük Kínából, Tajvanról, Indiából és Dél-Koreából származik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását