2024. április 29. - Péter

Épületeket díjaztak

Öt épület nyerte el az idén másodszor meghirdetett Helyi Építészeti Örökség pályázat nívódíját - jelentette be pénteken Fegyverneky Sándor országos főépítész, a díjat meghirdető Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) Építésügyi és Építészeti
2008. június 13. péntek 13:36 - Hírextra

"Ne mindenki másoktól várjon mindent, hanem a maga településén, a maga ingatlanán tegye meg azt, ami rajta múlik, hogy egy egyszeri tervezési akcióval újabb évtizedekre biztosítsa az elődeink által ránk hagyott épületek fennmaradását" - foglalta össze az építészeti nívódíj céljait Fegyverneky Sándor.

A legmagasabb összegű, 1,5 milliós díjazásban a Szerencsi Önkormányzat részesült, a volt Községi fürdő felújításáért és modern fürdő- és wellnessházzá való alakításáért. Mint az indoklásban elhangzott, a rekonstrukció során úgy sikerült helyreállítani és megőrizni a régi épület impozáns térrendszerét, atmoszféráját, hogy a fürdő a modern funkciókat és korszerű gépészeti megoldásokat befogadva tud megfelelni a mai kor igényeinek.

900 ezer forintos díjjal jutalmazták egy balatonalmádi nyaralóépület "minden ízében igényes, szeretettel és hozzáértéssel végzett" helyreállítását, melynek során az országos főépítész szavai szerint "egy nagyon különleges épület, egy fényképész egykori lakhelye és műterme" újult meg.
Többszázezer forintos díjazásban részesült a miskolci Gyermek és Ifjúsági Központ rekonstrukciója, a kőszegi Taverna Flórián étterem felújítása és a szentlászlói Népművészeti Alkotóház-Csuhémúzeum újjáépítése is.

A 4 millió forint összdíjazású Helyi Építészeti Örökség pályázatra az április 2-ai határidőre nyolc településről tíz pályamű érkezett, melyek közül a zsűri öt munkát javasolt díjazásra. A nívódíjra olyan helyi védelembe vett épületekkel lehetett pályázni, amelyek jelentős építészeti értéket képviselnek, és helyreállításukat, bemutatásukat példaszerű színvonalon, értéknövelő módon valósították meg.

A bíráló bizottságban képviseltette magát többek között a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a Magyar Építőművész Szövetség és a Magyar Építész Kamara is, a zsűri elnöke Fegyverneky Sándor volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását