2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Uniós tájékoztatás a könyvek között

Európai uniós tájékoztató hálózat jön létre a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Központi Könyvtárában és négy régiós tagkönyvtárában - erről Göncz Kinga külügyminiszter és Fodor Péter, a FSZEK főigazgatója írt alá együttműködési megállapodást csütörtö
2008. június 12. csütörtök 16:30 - Hírextra
Az aláíráson Göncz Kinga elmondta: szeretnék, ha Budapesten belül a FSZEK válna az EU-s információk központjává. Hozzátette: ezzel a főváros ledolgozza hátrányát, hiszen vidéken, a megyei könyvtárakban sok helyütt már korábban megvalósultak hasonló beruházások.

Kifejtette: az Európai Unióhoz való csatlakozás igazi nyertese a fiatalok nemzedéke. Eddig mintegy 18.000 diák volt például az Erasmus program keretében valamely uniós tagállamban tanulni, ahol megismerkedhetett az adott ország kultúrájával, szokásaival; ez a jövő igazi záloga.

Fodor Péter elmondta: a központi könyvtáron kívül - Budapest négy régióját lefedve - a XIII. kerületi Dagály utcai, a csepeli Sétáló utcai, a budai Ugocsa utcai és a kőbányai könyvtár kapcsolódik be a tájékoztatási hálózatba. Ezen centrumok segítségével a főváros különböző pontjain decentralizáltan jönnek létre a tájékoztatási pontok.

Az EU-s hálózat kialakításával úgynevezett EU-sarkot alakítanak ki, ahol válaszolnak az állampolgári kérdésekre, információt szolgáltatnak a közösségről, és uniós rendezvényeket szerveznek a lakosság részére.

A FSZEK Központi Könyvtárának európai uniós gyűjteményét 1997-ben alakították ki a könyvtári hálózatban először, de országos közkönyvtári szinten is az elsők között jött létre. A tagkönyvtárakban szintén folyik EU-s tájékoztatás a kezdetektől: könyvek, folyóiratok, uniós adatbázisok alkotják a gyűjteményeket.

Az együttműködési megállapodást a FSZEK központi könyvtárában csütörtökön megrendezett Fiatalok Európában című rendezvény keretében írták alá. A programon a diákok külföldi továbbtanulásról és az EU-ról szóló előadásokon vehették részt, nyelvtanfolyamokról, ösztöndíjakról érdeklődhettek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását