2024. május 3. - Tímea, Irma

700 000 embert érint a dobogókői döntés

A dobogókői kormánykonzultáción döntés született a közszférában dolgozók eseti kereset-kiegészítéséről - mondta Budai Bernadett a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. A kormányszóvivő közölte, hogy ez 700 ezer embert érint.
2008. június 12. csütörtök 14:38 - Hírextra
Az érintettek az eseti keresetkiegészítését két részletben kapják meg, az elsőt a júniusi fizetéssel együtt, ez személyenként bruttó 15 ezer forintot jelent, a második részletet decemberben utalhatják számukra, ez várhatóan bruttó 10 ezer forint lesz.

Budai Bernadett elmondta, hogy a kabinet a közszférában működő szakszervezetekkel 2007 decemberében folytatott tárgyalásokat, amelyeken garanciát vállalt arra, hogy a köztisztviselők és közalkalmazottak reálkeresete 2008-ban is meg fogja őrizni a vásárlóértékét. A kormány a keresetkiegészítésről a múlt héten az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács szakszervezeti oldalával is megállapodott.

A döntés érinti a költségvetési szervek valamennyi dolgozóját, a közalkalmazottakat, a köztisztviselőket, a közigazgatási szerveknél foglalkoztatott munkavállalókat, a fegyveres és a rendészeti szervek dolgozóit, a bírákat, az ügyészeket illetve a bírósági és igazságügyi alkalmazottakat.

A bruttó 15 ezer forintos első részletet mindazok megkaphatják, akik január 1-jétől június 1-jéig teljes munkaidőben és folyamatosan alkalmazásban álltak. Az év közben munkát vállalók, illetve a részmunkaidőben dolgozók időarányosan részesülnek ebből a kiegészítésből. A keresetkiegészítés első részlete mintegy 13,4 milliárd forint többletforrást igényel, ezt a költségvetés tartalékából fedezik.

Budai Bernadett hozzátette, hogy a kiegészítés két részlete jövőre beépül a közalkalmazotti és köztisztviselői illetményalapba, ami éves szinten mintegy egy százalékos további emelést jelent a közszféra dolgozóinak.

A kormányszóvivő kitért arra, hogy szerdán Dobogókőn a kormány meghallgatta a környezetvédelmi és vízügyi miniszter jelentését az élővizek állapotáról. A tavalyi adatok alapján a fürdésre alkalmas 238 folyó és állóvíz 79 százaléka felelt meg az uniós előírásoknak. A vizsgált fürdőhelyek 54 százaléka kiváló minősítést kapott és mindössze 5 százalék nem felelt meg a minőségi követelményeknek.

Budai Bernadett emlékeztetett arra, hogy éppen a strandszezon kezdete előtt lépett életbe egy, a természetes fürdővizek kijelöléséről, a fürdőhelyek üzemeltetéséről és a minőségi követelményekről szóló kormányrendelet. Újdonságként említette, hogy ezentúl a szakemberek a kék algák jelenlétét is ellenőrzik a vizekben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását