2024. május 3. - Tímea, Irma

Múzeumok éjszakája és a Zene Ünnepe együtt

Gazdag zenei programot kínál a Magyar Nemzeti Galéria június 21-én, a Múzeumok éjszakáján, mely idén egybeesik a Zene Ünnepével is; a koncertek mellett tárlatvezetések, filmvetítés, verses interaktív előadások várják az érdeklődőket - közölte az intézmény
2008. június 11. szerda 19:55 - Hírextra
Miklós Léna tájékoztatása szerint a Savoyai teraszon ott lesznek az utóbbi néhány év magyar felfedezettjei, a Singas Project, a Beat Dis és a Paso, valamint DJ Dimon, a Gogol Bordello zenekar hivatalos after-party DJ-je. A Múzeumok éjszakájára DJ Keyser, a hazai eklektikus DJ-zés alapjait lefektető "mozgalmárok" egyike hangolja rá a látogatókat.

A komolyzenét kedvelőket a Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak kamarakoncertjei várják a kiállítóterekben: a képek között Bach, Vivaldi, Ha:ndel, Mozart, Schubert, Chopin, Paganini művei és kortárs szerzemények csendülnek fel. A dzsesszrajongóknak az Unplugged Jazz színpadon a Nagy Balázs Quartet és Largo Cammino zenél.

A Múzeumok éjszakáján az érdeklődők megnézhetik Dessewffy Zsuzsanna Párhuzamos töredékek - Moholy-Nagy családi legendárium című dokumentumfilmjét is, amely Moholy-Nagy László és testvére, Nagy Ákos életét, sorsát mutatja be. A testvérek az első világháborúban szakadtak el egymástól: Moholy-Nagy útja Németországon és Amerikán keresztül vezetett a világhír felé, míg Nagy Ákos a Szovjetunióba került, s ott lett a sztálinizmus áldozata. Történetüket, amely egy lebilincselő epizódja a múlt század európai drámájának, gyerekeik mesélik el, egyikük magyarul, Amerikában, másikuk oroszul, Németországban.

A versteraszon a Forrás Színház verses interaktív előadásai hallhatók: lesz rendhagyó vers-est Galkó Balázs színművész tolmácsolásában, és Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című művének humoros, interaktív előadása Gál Tamás színművész és Bodonyi András népzenész előadásában.

Az MNG Szabadegyetem tárlatvezetésein is részt vehetnek az érdeklődők: a gótikus szárnyasoltárokat Török Gyöngyi mutatja be az érdeklődőknek, de lehetőség nyílik rendkívüli éjszakai vezetésre is a Habsburg nádori kriptában.

Az időszaki kiállítások, így a Mátyás király öröksége is tárlatvezetéssel tekinthető meg, A Természet és technika - Az újraértelmezett Moholy-Nagy 1916-1923 című tárlaton Gergely Mariann kurátor vezeti végig a látogatókat, Szurcsik József festőművész pedig bemutatja egyik kedvenc alkotását, Madarász Viktor Hunyadi László siratása (1859) című festményét az I. emeleti csarnokban.

A Kupola Panorámateraszáról az éjszakai Budapestet csodálhatják meg a múzeum vendégei, és a focirajongók kivetítőn nézhetik az esti meccset.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását