2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kulturális fesztivál Erdélyben

Az Erdélyország az én hazám címet viselő fesztiválon június 27-től három napon át kiállítások, kerekasztal-beszélgetések, előadások, konferenciák, író-olvasó találkozók és koncertek várják az érdeklődőket Verőcén, a Csattogó-völgyben.
2008. június 11. szerda 17:14 - Hírextra

Gaál István kulturális főszervező a rendezvényt beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón felidézte, hogy a fesztivál ötlete 2006 májusában az Erdélyi Magyarok Egyesületének gyűlésén merült fel. A háromnapos rendezvény kifejezi az erdélyiek magyarsághoz való kötődését - hangsúlyozta Gaál István.

A programot ismertetve kiemelte, hogy Varga Tibor jogtörténész és Kocsis István író Szent László királyról és a magyarság eredetéről, míg Balázsi László unitárius püspökhelyettes Mozaikok az erdélyi egyházak történetéből címmel tart előadást. A Magyarságnak fényes csillaga és rettenetes bajnaka címmel Varga Tibor emlékezik meg Mátyás királyról és trónra lépésének 550. évfordulójáról.

A fesztiválon találkozót szerveznek az Erdélyből elszármazott orvosoknak és üzletembereknek, Erdély jövője címmel pedig tudományos kerekasztal-beszélgetést is rendeznek. Wass Albertről is megemlékeznek születésének 100. és halálának 10. évfordulója alkalmából a fesztiválon, amelyre ellátogatnak az író fiai is. Vasárnap ünnepi ökumenikus istentiszteletre várják a résztvevőket.

Esténként koncertek színesítik a programot: Tamás Gábor mellett a Kormorán, a Szkítia, a Fényhozók Együttes, a nemEZ etno-dzsessz-funk zenekar, a kolozsvári Knock Out valamint Keresztes Ildikó is fellép. A fesztivál ideje alatt a Kós Károly Kultúrházban Knobloch László fotói, Balázs József gyergyóalfalusi festőművész alkotásai, valamint Pécsi L. Dániel erdélyi vonatkozású címerei lesznek láthatók.

A rendezvénynek állandó programjai is lesznek, egyebek mellett kézműves foglakozások, játszóház, kirándulások, erdélyi gasztronómiai bemutató és vásár várja az érdeklődőket.
Gaál István kiemelte, hogy a Duna Televízió stábja a Kívánságkosár című műsorban közvetít a Csattogó-völgyből.

Cselényi László, a Duna Televízió elnöke szerint szükség van olyan rendezvényekre, mint az Erdélyország az én hazám, hiszen ez nemcsak a magyar népnek, államnak szolgálat, hanem hangsúlyozza az erdélyiség különlegességét, jelentőségét is. A fesztivál "óriási dzsembori" lesz néhány év múlva - vélekedett, hozzátéve, hogy az erdélyi magyarság sorsa az anyaországban két és fél millió embert érint.

Hangsúlyozta: szeretné, ha a verőcei találkozón nem lenne "árpádsávos zászlórengeteg", mert nem ezzel kell kifejezni az együvé tartozást. Megjegyezte, hogy az árpádsávos zászló ellen nincs kifogása, de használatának megvan a maga helye.
Cselényi László reményét fejezte ki, hogy a fesztivál kedves, kötetlen, kulturális jellegű találkozó lesz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását