2024. április 26. - Ervin

Törvényjavaslat iskolai erőszak ellen

Továbbra is törvénymódosítást szorgalmaz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az iskolai erőszak megelőzésére - közölte Kerpen Gábor elnök az iskola biztonságáért bizottság napokban nyilvánosságra hozott jelentésére reagálva az MTI-vel szerdán.
2008. június 11. szerda 17:17 - Hírextra
A testületet Hiller István oktatási és kulturális miniszter hívta életre azt követően, hogy több iskolában erőszakos cselekmény történt - diákot, illetve pedagógusokat bántalmaztak.

Közleményében az érdekvédő kifogásolta, hogy a jelentés, miközben az oktatási intézményt, illetve a pedagógust jelöli meg elsődleges felelősnek, nem szól a pedagógusok munkáját közvetlenül segítő dolgozók hiányáról.
A jelentésben többi között az szerepel, hogy "az intézményekben az erőszakos cselekmények, az iskolai agresszió kiváltója lehet a gyermekekkel, tanulókkal való nem megfelelő bánásmód, a nem kellően kialakított iskolai tananyag, a nem megfelelően megválasztott és alkalmazott pedagógiai értékelési módszer, a probléma időben történő felismerésének hiánya."
A bizottság az erőszak megszüntetésénél a közös felelősséget és az együttműködést hangsúlyozza a szülői szervezetek, a diákönkormányzatok és a társadalmi partnerek között. A testület egyebek között támogatja a 12 évfolyamos iskolák megerősítését és megerősítené a gyermek és ifjúságvédelmi felelősök munkáját. Szükségesnek tartja azt is, hogy az óvodák, iskolák és kollégiumok rendszeres kapcsolatot építsenek ki pszichológus szakemberrel.

Kerpen Gábor szóvá tette: a bizottság állásfoglalásában nem szerepel hangsúlyosan, hogy a gyermek nevelése alapvetően a szülő felelőssége. Bírálta a jelentést azért is, mert az nem foglalkozik az osztálylétszámok növekedésének és az iskola összevonások negatív hatásaival.
A szakszervezet kezdeményezi, hogy hazai és uniós források bevonásával erősítsék a szülők és az iskola kapcsolatát oly módon, hogy az iskola nyelvi, informatikai vagy egyéb képzéseket nyújtson a szülőknek vagy díjazott közösségi tevékenységet kínáljon.

A 2003-as tanóracsökkentés óta a PDSZ folyamatosan kéri a kormánytól az intézkedés visszavonását, valamint a gyerekek oktatási intézményben töltött idejének növelését, ennek anyagi támogatását. Mindeddig a kormány elutasította ezeket a javaslatokat - jegyezte meg Kerpen Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását