2024. május 3. - Tímea, Irma

Ellenőrzik és büntetik a rendszám nélküli kocsikat

A rendszám nélkül közlekedő autókat ellenőrzi a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), mert az utóbbi időben egyre több olyan jármű közlekedik, amelyről "leesett" a rendszám - közölte Kázsmér Tamás alezredes, a BRFK közlekedésrendészeti főosztályának oszt
2008. június 11. szerda 13:51 - Hírextra
A forgalombiztonsági osztály vezetője emlékeztetett arra: az utóbbi időben egyre több olyan autó van, amiről "leesett" a rendszámtábla, holott a jogszabály szigorúan bünteti, ha e nélkül közlekedik a személygépkocsi. A helyszíni bírság 20 ezer forintig terjedhet, a szabálysértési bírság ennél magasabb is lehet.

A rendőrség azt feltételezi, azért szaporodott meg az első rendszám nélkül közlekedő autók száma, hogy a járművezetők a rendszám levételével bújjanak ki a gyorshajtás és más, kiemelt szabálysértések büntetése alól - mondta az alezredes.

Emlékeztetett arra, hogy a rendőrség május 1-je óta "élesben" alkalmazza az objektív felelősség elvét.

A jogszabály szerint a gépjármű üzemben tartója felelős azért, ha a járművel túllépik a megengedett legnagyobb sebességet, nem tartják be a vasúti átjárón történő áthaladás szabályait, a közlekedési lámpák utasításait, a megállás és várakozás szabályait, a behajtási tilalomra és a kötelező haladási irányra vonatkozó szabályokat, az autópálya leállósávjának igénybevételét meghatározó szabályokat, illetve a természet védelmére vonatkozó előírásokat. A rendőrség fényképfelvételeket készít a szabálysértésekről és 60 napon belül meghozza a bírságot kiszabó határozatot.

A gépjármű üzemben tartója csak akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a járművet tőle ellopták, illetve ha a járművet használó személy magánokiratban, két tanúval hitelesítve elismeri, hogy a szabálysértés elkövetésekor ő vezette a járművet.

"Szeretnénk tudatosítani a járművezetőkben, hogy büntetés jár a rendszám levételéért" - hangsúlyozta az osztályvezető. A BRFK ezért szerdán, pénteken és jövő kedden a főváros ki- és bevezető útjain ellenőrzi a rendszám nélkül közlekedő autókat.

Kázsmár Tamás hozzátette: a BRFK-nak vannak olyan sebességmérő berendezései, amelyek nem csak szemből fotózzák az autókat, hanem képesek az elhaladó járművet - személygépkocsit vagy motort - is rögzíteni és azonosítani.

A fővárosi rendőrség csütörtökön a kéregetők és az agresszív ablakmosók visszaszorítása érdekében tart folyamatos ellenőrzéseket a főváros forgalmasabb útszakaszain és főbb útkereszteződéseiben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását