2024. április 27. - Zita

Szivacsos Dalmácia

A dalmáciai Sibeniktől 10 kilométerre délre található Krapanj, az az aprócska sziget, amely a turisták, de még az útikönyvek számára is többnyire ismeretlen, a kozmetikai iparban viszont világszerte jól cseng a neve, mégpedig szivacshalászata okán.
2008. június 10. kedd 09:05 - Hírextra
Aki szeretné megtalálni a szigetet, elég ha Sibenikből elautózik Brodaricába, a település kikötőjéből ugyanis óránként indul kishajó a parttól mindössze 300 méterre fekvő szigetre. Krapanj a horvát Adria egyik legapróbb és legsűrűbben lakott szigetének számít a maga 0,36 négyzetkilométeres területével és 1500 lakójával. Autók nem járhatnak rajta - nem is férnének el - ezért nyugodt és csendes a nyár derekán is.

A mindössze hét méterre a tengerszint fölé emelkedő kis földdarabon évszázadok óta a szivacshalászat jelenti a legfőbb megélhetési forrást. Az ideérkezők a kikötő környékén manapság is láthatják, amint hálókban felfüggesztve a napon szárítják zsákmányukat a halászok. A krapanji szivacs nemcsak tetszetős formája, hanem kiváló minősége és tartóssága miatt is keresett cikk világszerte.

A horvát partokra jellemző kőházakkal tarkított, szűk utcácskák között található a kolostor-múzeum, amely a szivacshalászat múltját, eszközeit és a sziget néprajzi emlékeit tárja a Krapanjra látogatók elé.

A kikötőtől alig néhány lépésre nemrég nyílt meg a sziget első szállodája. A négycsillagos, de mindössze 65 ágyas hotelben egy olyan termet is kialakítottak, amely a búvárkodás múltját és eszközeit mutatja be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását