2024. március 29. - Auguszta

Nyolc mérföld helyett nyolc milliméter

Idén ősszel immár hetedik alkalommal rendezik meg a Super 8 mm-es technikával készült filmek nemzetközi fesztiválját Szegeden - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2008. június 10. kedd 15:52 - Hírextra
Rózsa Péter elmondta, hogy összesen kilenc kategóriában - kisjátékfilm, fikciós, kísérleti, dokumentum, animációs, elbeszélés, film noir, videóklip, thriller - várják az alkotásokat a versenyprogramba.

A filmes seregszemlén a hagyományokhoz híven, idén is csak olyan művek indulhatnak, melyeket 8 mm-es technikával forgattak, az utómunkáknál azonban már engedélyezett a digitális technika alkalmazása. Az idegen nyelvű filmeknél magyar feliratozást kérnek a szervezők.
A szegedi fesztivál szervezői 2007 óta szorosan együttműködnek a Cambridgei Super 8 Fesztivállal. A kooperációnak köszönhetően a hazai filmek mellett Angliából, Németországból, Kanadából, az Egyesült Államokból, Ausztráliából és Svédországból érkezik az alkotások java a szegedi fesztiválra.

Tavaly mintegy harminc filmet láthatott a versenyprogramban a közönség, versenyen kívül pedig bemutattak számos hazai és külföldi alkotást is. Az idei program bővül egy válogatással is, amely a világ legnagyobb Super 8 mm fesztiváljának, a londoninak a legjobbjaiból ad ízelítőt.

A szegedi fesztivál megálmodói, szervezői ma már nemcsak a filmek gyűjtésével és bemutatásával foglalkoznak - csaknem 170 órányi archív anyaggal rendelkeznek -, hanem aktív, analóg multimédia performanszokat is tartanak, ahol a főszerep a 8 mm-es filmeké, a zenéé, az élő szövegé és a mindezt összefogó "varázslaté". A szeptember 11-én kezdődő fesztivál látogatói a filmvetítések, koncertek, kiállítások mellett ilyen produkciók részesei is lehetnek majd - ígérte Rózsa Péter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását