2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Jóváhagyták az ítéletet

A Fővárosi Bíróság 2008. június 10.-én jóváhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2007. március 22.-én, a munkásmozgalmi jelképekkel kapcsolatban hozott ítéletét.
2008. június 10. kedd 17:35 - Hírextra
Ezzel együtt elfogadta az elsőfokú ítélet indoklását is, amelyben többek között a bíró kifejtette, hogy az ügyben nem alkalmazható a törvényben megfogalmazott kivétel, - amely kizárja a büntethetőséget, ha például a vörös csillagot a történelmi múlt illetve a jelenkor eseményeinek tájékoztatására használják - mert az "elkövetők" nem pártatlanok, "elfogultak a vörös csillag ügyében".

Ezzel lényegében a bíróság kétségbe vonta a kommunista és baloldali meggyőződésű állampolgárok jogát a törvényben megfogalmazott tájékoztatásra. Ha egy baloldali érzelmű állampolgár érvelni kíván a munkásmozgalmi jelképeket tiltó törvény ellen és tájékoztatásul a világ más országaiban készült fotókat közöl egy újságban vagy internetes oldalon munkásmozgalmi jelképekről, akkor ez a bírósági értelmezés szerint bűncselekménynek minősül.

A Fővárosi Bíróság ítéletének indoklásában külön kitért arra, hogy nem fogadja el a szocializmus és a nemzeti szocializmus közötti különbségére vonatkozó érvelést, és a társadalomra veszélyesnek minősítette azokat az eseteket is, amelyek során nem vörös csillagot, csak arra asszociáló jelképeket használtam.

Véleményem szerint a demokrácia alapjait veszélyezteti az a politikai és jogalkalmazói magatartás, amely a nemzeti szocializmussal vagyis a fasizmussal azonosítja a szocializmus eszméjét, és ezzel büntetőjogilag is üldözi a kizsákmányolás megszüntetését célul kitűző politikai mozgalmak tagjait.

Tiltakozásul az ítélet ellen bejelentem, hogy a rám kirótt 120 ezer forintos bírságot nem fizetem ki. Ha a hatalom képviselői az ítéletnek megfelelően ezért 200 napos börtönbüntetésre akarnának kényszeríteni, akkor politikai menedékjogot fogok kérni olyan országoktól, ahol tiszteletben tartják az emberi jogokat.

Vajnai Attila
A Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökhelyettese
Kiadó: Magyarországi Munkáspárt 2006
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását