2024. május 3. - Tímea, Irma

Azték palotát találtak

Mexikóváros központjában azték palotát tártak fel, amelyet a feltételezések szerint Montezuma építtetett.
2008. június 10. kedd 17:38 - Hírextra
Montezuma (1466-1520) volt az azték birodalom kilencedik, s egyben utolsó uralkodója. Spanyol fogságban 1520-ban hunyt el, birodalma pedig 1521-ben esett el.

Az uralkodói palota maradványait a Kulturális Múzeum épületének felújítása közben véletlenül fedezték fel. A szakértők falmaradványokra, valamint bazaltpadlózatra bukkantak, utóbbi a feltételezések szerint Montezuma meditációs "sötétszobájához" tartozott - jelentette be Elsa Hernandez, a régészcsoport vezetője.

Montezuma palotaegyüttese, a Casas Nuevas, azaz az Új Házak, megkülönböztetve az előző azték uralkodók lakhelyétől, a feltételezések szerint három összekapcsolt épületből állt. Itt kapott egyebek közt helyet az uralkodó irodája, a gyermekek és a feleségek lakrésze, valamint egy állatkert.
Az azték palotát a spanyol hódítók rombolták le, felépítve a romokon Mexikóvárost.
"A mostani lelet a kirakós játéknak csupán az egyik darabkája" - mondta Elsa Hernandez, kifejezve reményét, hogy a puzzle további részei is előkerülnek. A további kutatásokat a gyarmati stílusú épület különböző részei alatt végzik majd.

Elsa Hernandez ismertetése szerint a bazaltpadló feltehetően a Casa Denegrida, azaz a Fekete Ház tartozéka volt. A spanyolok leírása szerint ez egy feketére festett falú, ablaktalan helyiség volt, ahol Montezuma a "professzionális" jósok és sámánok látomásaira reflektált. Az uralkodó bukásához egyébként hozzájárulhatott Montezumának a látnokok iránti feltétlen bizalma: jóslataik ugyanis azt sugallták, hogy a spanyol hódítók az istenek megtestesítői.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását