2024. május 6. - Ivett, Frida

Hosszabbít az OSZK

Az eredetileg tervezettnél egy héttel tovább tart nyitva az Országos Széchényi Könyvtár reneszánsz kiállítása: a Csillag a holló árnyékában című tárlatra június 22-ig várják a látogatókat - tájékoztatta az intézmény kedden az MTI-t.
2008. június 10. kedd 15:27 - Hírextra
A kiállítás június 21-én, szombaton a Múzeumok éjszakáján is látogatható lesz, egészen vasárnap hajnali két óráig - közölte Rozs Eszter sajtóreferens.

A Vitéz János és a humanizmus kezdetei Magyarországon alcímet viselő tárlaton az egyházi tárgyú könyvek mellett világi tárgyú kódexek is helyet kaptak.

Az érdeklődők a kiállításon láthatják először Kálmáncsehi Domokos püspök breviáriumát, a könyvfestészet egyik XV. századi remekművét, de megtekinthető a 300 körül keletkezett Acaphalos kódex is, amely egy távol-keleti utazást és az ennek során látott népeket, tájakat mutat be. A Nagy Sándor történetét is leíró mű a Biblia után a legolvasottabb kötet volt a maga korában, amelyet akkoriban szinte minden nyelvre lefordítottak, és amelynek a tárlat látogatói a latin nyelvű változatát láthatják.

Egy másik teremben látható Vitéz János ötven hivatalos és hét magánlevele. Hunyadi László és Mátyás nevelője, a Mátyás király kancellárjaként, majd esztergomi érsekként működő politikus jellegzetes jegyzetelési módját hat kötet mutatja be a tárlaton.

A kiállítás harmadik termében egyebek mellett a Vitéz János portréját is tartalmazó Tribachus kódex, valamint a Hess András által elsőként nyomtatott kötet, a Cronica Hungarorum látható.

Az egyedülálló gyűjteményt felvonultató tárlat darabjai az OSZK-n kívül a müncheni állami könyvtárból, a salzburgi St. Peter könyvtárból, az osztrák nemzeti bibliotékából és a Vatikáni Könyvtárból érkeztek, de adott kölcsön műveket az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára, a Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Galéria is.

A Csillag a holló árnyékában című tárlatot a "4x a reneszánszról" című kiállítás-sorozat részeként Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából, a Reneszánsz Év keretében rendezték meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását