2024. június 19. - Gyárfás

Sikeres műtét a 22 hetes magzaton

Ausztrál sebészek az anyaméhben végeztek mentő operációt egy ritka rendellenességben szenvedő 22 hetes magzat lábán. A kislány azóta megszületett, jól van, és valószínűleg mindkét lábát használni fogja - jelentette hétfőn a BBC hírszolgálata.
2008. június 9. hétfő 17:46 - Hírextra
Az operációt még tavaly a melbourni Monash Orvosi Központban végezték el lézeres eljárással, miután a méhen belül diagnosztizálták, hogy az alig 20 cm hosszú magzat amnionköteg-szindrómában szenved, vagyis a magzatburok szalagjai a kislány lábaira tekeredtek olyan szorosan, hogy elszorították a vérkeringését. Az orvosok csak a bal lábát tudták kiszabadítani a 2 mm vastag teleszkópos tűn át bevezetett lézer segítségével átvágva a szalagokat. A jobbhoz nem mertek hozzányúlni, mert olyan mélyen beágyazódtak már a szalagok.

Leah végül az operáció után nyolc héttel, januárban jött világra. Hamarosan súlyosan deformálódott jobb lábát is plasztikázták, és ma már jól van.

"Amikor hallottam, hogy a doktorok szerint mindene rendben lesz, és képes lesz járni, tudtam, hogy jól döntöttem" - mondta az édesanya a műtétről.

Az amnionköteg-szindróma minden 15 ezer újszülöttből egynél jelentkezik. Mivel általában nem fedezik fel a születés előtt, ezért nagyon ritka, hogy lézeres eljárással korrigálják
.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását