2024. május 2. - Zsigmond

Díszdoktor lett Harry Potter "anyja"

J.K. Rowling a világhírű amerikai elitegyetem, a bostoni Harvard díszdoktora lett. Rengetegen tudják, kicsoda Joanne Kathleen Rowling, de azt még többen, hogy ki regénybeli teremtménye, Harry Potter.
2008. június 9. hétfő 18:13 - Hírextra
A 43 éves írónő a Harvard diplomaosztóján vett részt, és díszdoktori oklevelének átvétele után a végzősökhöz szólt, akik biztos és magasra ívelő karrier elé néznek, mert egy harvardi diploma igazi kincs. J.K.Rowling azonban nem a gazdagságról beszélt, amelyben ezek a fiatalok élnek és élni fognak, hanem a szegénységről, amiben ő maga élt, amíg sikeres írónő nem lett. A tisztességről és a szegénység megaláztatásairól szólt a friss diplomásoknak, akinek azt mondta, hogy sohase feledjék: befolyásukat és társadalmi rangjukat, amelyeket a Harvard alapozott meg, használják fel arra is, hogy nyíltan beszéljenek a gyengék, az elesettek, a szegények és mindazok érdekében, akiknek nincs erejük és hatalmuk.

J.K. Rowling, miután 1992. október 16-án Portugáliában férjhez ment Jorge Aranteshez, aki a hadseregben szolgált, később pedig egy tévénél dolgozott, 1993. július 27-én szülte meg első gyerekét, Jessicát. Férjétől azonban hamarosan elvált. Nem sokkal később csecsemő kislányával és bőröndjével, amely tele volt Harry Potter- feljegyzésekkel és fejezetekkel, visszautazott Nagy-Britanniába. Később Skóciába, Edinburgh-ba költöztek, ahol húga, Di is lakott.

Tanári állást szeretett volna kapni, de előtte be akarta fejezni könyvét. Hogy ne a nyirkos, fűtetlen lakásban legyenek, Rowling lányával egész napját egy kávéházban töltötte, itt fejezte be Harry Potter történetét. Nehéz helyzetében a Skót Művészeti Tanácstól kért támogatást, amit meg is kapott, mikor a könyvét befejezte.

Erre a nélkülözésekkel teli időszakra utalt a harvardiaknak tartott beszédében. 2001. december 26-án egyébként ismét férjhez ment dr. Neil Murray orvoshoz. 2003. március 23-án megszületett fiuk, David Gordon Rowling Murray. 2005. január 23. lányuk, Mackenzie Jean Rowling Murray. J.K.Rowling-ot Harry Potter dúsgazdag asszonnyá tette.
Forrás: RTL Bulvár
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását