2024. április 27. - Zita

Albínó kenguru született Szegeden

A megszokott szürkésbarna helyett fehér a szőre annak a Bennett kengurunak (Macropus rufogriseus), amely az év elején született a Szegedi Vadasparkban. A most 4-5 kilogrammosra tehető állat rendszeresen elhagyja anyja erszényét, így már a szerencsésebb lá
2008. június 9. hétfő 13:21 - Hírextra
Albínó kenguru még nem született Magyarországon, így nagyon meglepődtünk, amikor észrevettük, hogy egy hófehér fej kandikál ki az egyik nőstény kenguru erszényéből - mondta Veprik Róbert, a vadaspark igazgatója.

Az albinizmus örökletes tulajdonság, amely a színanyag termelődésének zavara következtében jelenik meg. A természetben az albínó kenguruknak nem sok esélye lenne a ragadozókkal szemben, annyira feltűnőek a zöld környezetében, állatkertben azonban életben maradhatnak. Így Szegeden is bíznak a ritka jövevény felcseperedésében.

A Tisza-parti város állatkertjében féltucat felnőtt Benett kenguru él, amelyek rendszeresen szaporulattal örvendeztetik meg gondozóikat.

A kifejlett korukban 13-18 kilogrammos álatok a mérsékelt égövi erdők és füves síkságok lakói Kelet- és Délkelet-Ausztráliában. Általában magányosak, de táplálkozáskor akár harmincfős csapatokba is verődhetnek. Főleg szürkületkor és éjszaka aktívak, napközben elbújnak pihenni. Fűfélékkel és más lágyszárúakkal táplálkoznak.

Ha izgatott vagy melege van, a Benett kenguru mellső végtagjai nyalogatásával hűti le magát.
A nőstények vemhessége 30 nap, egyszerre egy utódjuk születik, amely nagyon kicsi és fejletlen, testsúlya az 1 grammot sem éri el. A kicsiny általában hét hónapot tölt az erszényben, de az utódok szoptatása 12-17 hónapig is eltarthat.

A Benett kengurukat elterjedési területükön minden államban törvény védi. Valaha módszeresen vadászták húsáért és prémjéért, amiatt és az erdőirtás következtében jelentősen csökkent számuk, amely azonban az utóbbi időben újra emelkedik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását