2024. április 30. - Katalin, Kitti

A német egészségügy sem Kánaán

Több mint tizenkétezer súlyosan beteg ember vár életmentő szervátültetésre Németországban. A várólista még magasabb lehetne, ha a legfrissebb felmérés szerint nem halna meg minden nap átlagosan három beteg amiatt, mert nem állt rendelkezésre időben megfel
2008. június 9. hétfő 10:21 - Hírextra
Mindez annak ellenére van így, hogy 2007-ben Németországban rekordmagasságot ért el a szervátültetések száma. Eszerint több mint 1300 "adományozó" több mint 4000 - idegen szervre rászorult - beteg életét mentette meg, azaz a sikeres szervátültetések száma 4,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A szervátültetéssel foglalkozó német társaság (DSO) szerint a drámai helyzet kialakulásának oka nem a lakosság közömbösségében, illetve a hiányzó akaratban rejlik. A társaság - amely a különböző szervátültetéseket mind belföldön, mind nemzetközi viszonylatban is koordinálja - a közelmúltban egy felmérés nyomán arra a következtetésre jutott: a németek 80 százaléka alapvetően pozitív módon közelíti meg a szervek adományozását, s mintegy 70 százalékuk kész hozzájárulni ahhoz, hogy halála után felhasználják valamelyik szervét.

A tényleges ok a társaság szerint abban rejlik, hogy az emberek túlnyomó többsége nem foglalkozik időben a kérdéssel. Sőt nagyon sokan vannak olyanok, akik eddig egyáltalán nem is gondoltak erre. Pedig a DSO szerint összehasonlíthatatlanul nagyobb a valószínűsége annak, hogy valaki idegen szerv beültetésre kényszerül, mint hogy saját szervének adományozójává váljon.

Mindennek kapcsán a társaság a hét végén országos kampányt indított "Az életért, a szervátültetésért" jelszóval. A kampány felett Angela Merkel kancellár vállalta a védnökséget.

"A szervátültetéssel kapcsolatos döntés egy embertársunk továbbélésével kapcsolatos döntés" - érvelt üzenetében a kancellár, akit azonnal támogatásáról biztosított Ulla Schmidt egészségügyi miniszter is. A miniszter állást foglalt amellett, hogy az erre vonatkozó segítőkészséget egy megfelelő igazolvánnyal dokumentálják. Ő maga már hosszú idő óta rendelkezik ilyen igazolvánnyal.

A DSO elnöke szerint a társaság a kampánnyal nem egyfajta missziót akar teljesíteni, hanem mindenekelőtt tájékoztatni kíván, s meg szeretné könnyíteni a családok dolgát. " Az emberek 98 százaléka elfogadna egy átültetendő szervet, ha ezzel saját életét lehetne megmenteni" - jelentette ki Günter Kirste, a társaság elnöke. - "Aki pedig elfogad, annak késznek kell állnia arra, hogy szükség esetén adjon is " - fogalmazott az elnök.

Kirste szerint "szép és értékes" az, ha valaki halála után még tovább tud adni valamit, amivel másoknak hosszabb életet ajándékozhat. "S ezt szeretnénk az embereknek bebizonyítani" - jelentette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását