2024. március 29. - Auguszta

Fidesz: Fizessen az oktatási tárca!

Az egyházi intézményeknek még ebben az évben fizesse ki az oktatási tárca az elmaradt támogatásokat - erre szólította fel Hiller István szakminisztert a Fidesz vasárnap.
2008. június 8. vasárnap 15:14 - Hírextra
A Sió László szakpolitikus által jegyzett közlemény emlékeztet arra, hogy a közoktatás finanszírozása az elmúlt években mélypontra süllyedt és a költségvetési támogatások reálértéke évről-évre csökkent.

Közölte, a megszorítások érzékenyen érintették az egyházi fenntartású intézmények mellett a kistelepülési óvodákat, iskolákat, melyek közül több százat kellett összevonni vagy bezárni.
Utalt arra, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata szerint az egyházi fenntartású közoktatási intézmények közel 2,7 milliárd forinttal kevesebb állami támogatáshoz jutottak 2005-ben és 2006-ban, mint amennyi járt volna nekik.

A Fidesz szakpolitikusa érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartja, hogy Hiller István miniszter hallgatásba menekül ahelyett, hogy kezdeményezné az elmaradt támogatások kifizetéséhez szükséges intézkedéseket.

Közölte, arra szólítják fel az ágazat irányításáért felelős minisztert, "haladéktalanul tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a közoktatási intézményt fenntartó egyházak még 2008-ban megkaphassák a részükre korábban ki nem fizetett támogatást".
Az ÁSZ a napokban nyilvánosságra hozott jelentésében miniszteri hatáskörbe utalt személyi felelősségre vonást javasolt, mert 2005-2006-ban az egyházi kiegészítő támogatás számítása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

Hiller István ezt követően azt közölte: a vatikáni szerződés továbbra is él, az oktatási tárca és a kormány ennek szellemében cselekszik majd. A miniszter a problémát abban látta, hogy az egyházi iskolák kiegészítő támogatását eddig különbözően értelmezték a felek. Mint mondta, úgy döntöttek, hogy a "jogbiztonság erősítése érdekében" június 30-ig kormányrendeletben határozzák meg az egyházi kiegészítő támogatás tételes, minden részletre kiterjedő számítási módját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását