2024. május 14. - Bonifác

A gazdasági program jó, de esélytelen

A portfolio.hu gazdaságpolitikai elemzője szerint az egyik legjobb gazdasági program az utóbbi időben, amelyet az Oriens összeállított és közzétett. Madár István ennek ellenére vajmi kevés esélyt ad annak, hogy a kormányzat átvegye a programot. Hasonlóan
2008. június 8. vasárnap 19:19 - Hírextra
Messze ez a legszínvonalasabb program, amit az utóbbi években előállítottak Magyarországon - vélekedett az Oriens csomagjáról Madár István, portfolio.hu gazdaságpolitikai elemzője.

Mint mondta, a támogatási rendszer vitatott átalakítása értékválasztás kérdése. Közgazdasági szempontból ugyanakkor a különböző támogatások megnyirbálásának ötlete igazolható stratégia, hiszen a gazdasági növekedés felgyorsítását szolgálja, ha egy ideig az inaktív rétegek helyett a többletteljesítményt nyújtókhoz csoportosít át bizonyos forrásokat az állam - tette hozzá.

Gyorsulna a gazdasági növekedés

Egy ilyen stratégia azt szolgálja, hogy a növekedés felgyorsítását követően az inaktív rétegek számára is a korábbinál több forrást lehessen juttatni - mondta az elemző.

A jelenlegi rendszer ezzel szemben egyre inkább túlterheli az aktív lakosságot. A túlzott adóterhelés lassítja a gazdasági növekedést, továbbá eltagadásra ösztönöz - hívta fel a figyelmet Madár István. Mindez oda vezet, hogy a szociális rendszert egyre magasabb adókkal lehet csak fenntartani.

Ez a rendszer nem ösztönöz munkába állásra, sőt, bizonyos esetekben egyenesen a távolmaradásra ösztönöz. Mindez egy olyan ördögi kör, amiből valahogy ki kellene lépnünk - mondta a szakértő.

A jelenlegi kormány koncepciójával és érdekeivel ez a program ütközik, hiszen az inaktív rétegekben a szocialistáknak sok szavazója található. Éppen ezért nem lehet arra számítani, hogy a kormányzat magáévá tegye az Oriens csomagját - vélekedett Madár István.

Ezt igazolja, hogy a Pénzügyminisztérium szóvivője közölte: a csomag néhány javaslatá a kormány biztosan nem támogatja.

Az ING elemzője is politikai ellenállásra számít

Hasonlóan vélekedett az Oriens programjáról az ING elemzője. Mint Németh Dávid elmondta, szinte nullára tehető annak esélye, hogy ezt a programot a kormányzat átveszi. Ennek egyik fő oka az, hogy a koncepció szerint a minimálbért teljesen el kellene törölni, továbbá az adójóváírás rendszere is megszűnne.

Ezekre nem mutatkozott politikai hajlandóság korábban sem - emlékeztetett az elemző. A politikusok részéről hasonlóan elképzelhetetlen, hogy hozzányúljanak a nyugdíjak indexálásához.

Ez utóbbi észrevételt Németh Dávid azzal kapcsolatban tette, hogy az Oriens programja a nyugdíjak esetében egy teljesen új indexálást vezetne be, amely alkotmányossági szempontból is kérdéses lehet.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását