2024. április 25. - Márk

Az évad utolsó könyvárverése

A Honterus Antikvárium kiadós mennyiségű tétellel rendezi az évad utolsó könyvárverését június 13-án. Az öt és félszáz tételben irodalmi és történelmi kiadványok, orvosi, vadászati könyvek, kéziratok, folyóiratok, térképek, az Erdélyi Szépmíves Céh, a Mag
2008. június 7. szombat 10:53 - Hírextra

Egész történelmi regény kerekedik ki abból a kegyelmi kérvényből, amelyet Rapaic Dánielné, született Hartung Euphrosina intézett I. Ferenc Józsefhez, férje ügyében. A hely és dátum nélküli szöveg minden valószínűség szerint 1849 őszén kelt.

Rapaic Dániel az 1848-49-es forradalomban való részvételéért került fogságba. Harcolt a császári, királyi csapatok ellen, előbb máramarosi hadianyag-termelési, majd országos lőszergyártási felügyelőként komoly szolgálatokat tett a szabadságharc ügyének. Felesége, mint három szegény gyermek anyja fordult az uralkodóhoz, és azt bizonygatja, férje soha nem harcolt a császáriak ellen, s Mészáros Lőrinc magyar hadügyminisztertől is csak kényszerből fogadta el őrnagyi kinevezését. Általában kisebbíti férje szerepvállalásait. Olyan szívhez szólóan, hogy a kérvény meghallgatásra talált; Rapaic 1851. február 24-én kegyelmet kapott. A kézzel írt kétoldalas levéléért 24 ezer forintot kérnek.

A legmagasabb kikiáltási árról, 600 ezer forintról egy különlegesen szép oklevél indul. I. Ferdinánd magyar király (1526-1564) aláírása és nagypecsétje hitelesíti azt a latin nyelvű birtokadományt, amely budai Bornemisza Gergely (csak névrokona az egri várkapitány Bornemissza Gergelynek) címzetes magyar királyi udvarnoknak (aulicus) és erdőteleki Borsoló Tamásnak különböző időkben és helyeken teljesített szolgálataikért a Heves megyei Nagyiván faluban birtokrészeket juttat.

Helytörténeti és barlangtani értéke van Bartholomaeides László latinul írott monográfiájának (60 ezer forint). Gömör megye természeti adottságait és népének társadalmi viszonyait elsőként ő foglalta össze írásban. Művében részletesen írt a Baradláról és a Büdös-tói barlangról is. Sőt, azonos lapon, maga és a fia által készített térképet is mellékelt a barlangokról, érzékeltetve, hogy bár közöttük nincs ismert összefüggés, de egy rendszerhez tartozásuk kétségtelen. A mű egyetlen, 1806-08-as kiadása Lőcsén készült.

A millennium kedvelt műfaja volt a városokról, tájegységekről készült leporelló. A
6-14 ezer forintos, Budapest, Debrecen, Brassó, Trencsén-Teplicz, Vaskapu, Orsova látnivalóit tetszetős, színes olajnyomaton, litográfián mutató füzetek igazi gyűjtői darabok.
Szentpéterváron, messze munkájának tárgyától, témájától írta meg Magyarország történetét tíz kötetben Fessler Ignaz Aurelius egyetemi tanár. A megbízhatóan hiteles munkát 1848-1850-ben, Lipcsében adták ki. A latin nyelvű, térképekkel, metszetekkel díszes könyvekért 65 ezer forintról indulhat a licit.

Az egyenként 12 ezer forintról indított, négy, teljes épségben megőrzött, kétszázéves kalendárium azért unikum, mert az ilyen kiadványokat naponta kézbe vették, agyonhasználták, csak ritkán maradtnak meg. A Házi és Úti Új Kalendáriom "Kristus urunk Születése után az 1806-os, 1808-as, 1818-as és 1821-es esztendőre Magyar Országra, Erdélyre, és az ő szomszéd tartománnyira, egy igen tudós Ég-visgáló által alkalmaztatott… A régi Lőtsei formára" - ráadásul egy korabeli kisvárosban, Vácott készült, alacsony példányszámban.

Névvel és lakhellyel megjelölik a hamisítókat az 1850-es, 60-as évekből való jegyzőkönyvek, valamint mellékelik a hamis bankókat is. Horváth Ferenc molnárlegényt 1857-ben vádolták meg, Orosz Lászlótól 1858-ban Nagyváradon foglalták le a hamis pénzeket. 1861-ben Zburen Fedis bukott le, 1860-ban Bártfán, 63-ban Fogarason koboztak el hamis bankókat. Az 50 és a 100 guldenes bankjegyek kezdetleges kézi rajzok, az 5 és 10 guldenes bankjegyek viszont többszínű, kidolgozott, jó minőségű hamisítványok.

A jegyzőkönyveket és a hamis pénzeket 60 ezer valódi forintért lehet megvenni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását