2024. április 29. - Péter

Az autóipart "oldalba kapta" a lakóingatlan

Az amerikai autóipar nyögi a hitelpiac beszűkülését, az eladások tovább esnek; több mint egy évtizede a legrosszabb eladási adatok várhatók idén, írta a The New York Times.
2008. június 7. szombat 17:58 - Hírextra
Az újság szerint az autóipart "oldalba kapta" a lakóingatlan-piaci válság. A bankok és más hitelezők a korábbiaknál sokkal nehezebben nyújtanak hiteleket, ez több százezer fogyasztót késztet arra, hogy elhalassza új autó vásárlását.

Idén 15 millió új kocsi értékesítésére számítanak a kereskedők a tavalyi 16,2 millió után. A forgalom a J. D. Power marketingcég szerint 1995 óta nem volt olyan alacsony, mint most. Nemcsak az új autók forgalma esett vissza, a használt járművek árai 6 százalékkal csökkentek egy év alatt: a benzinzabáló terepjáróktól és teherautóktól egyre több tulajdonos igyekszik megszabadulni.

A The New York Times szerint az autóeladások gyengülésének mélyreható következményei lehetnek a gazdaságban. Az amerikaiak a lakóingatlanok után autókra költenek a legtöbbet, az autóipar még mindig az amerikai gazdaság egyik legfontosabb motorja. Az ágazat lanyhulásával az autógyártásra épülő szektorokra is visszaesés vár. Az autóvásárlások finanszírozási lehetőségeinek nehezülése kihat az alkatrészgyártókra, a kereskedőkre, a szállítókra, visszaeshet a festékipar, sőt, még a félvezetők gyártása, nyilatkozott a lapnak William Ryan, a Portales Partners autóipari elemző cég pénzügyi szakértője.

A gyártókra és a kereskedőkre az eddigieknél soványabb profit vár az elkövetkező hónapokban. A lehetséges vevőnek egy része a mind drágább benzin miatt, és a jelzálogkamatok szigorától tartva, elhalasztja az autóvásárlást. Ez elsősorban a középkategóriás kocsikat érinti, de érdekes módon a kiemelkedő profitokat nyújtó luxusjárművek eladásai is 13 százalékkal visszaestek tavalyhoz képest az Autodata piackutató cég felmérése szerint.

Tavaly a legtöbb új autót, 1,9 milliót a nyugati parti Kaliforniában értékesítettek, ennek közel 30 százalékát a vásárlók házukra felvett további jelzáloghitelből finanszírozták. Floridában, ahol 935 ezer új autó talált gazdára, minden ötödik járművet lakásra betáblázott hitelből vásárolták. A lakás- és hitelpiac válsága ezáltal húzza le az autópiacot is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását