2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Szép Magyar Könyv 2007

A 79. Ünnepi Könyvhét nyitó napján adták át a Szép Magyar Könyv 2007 verseny elismeréseit: nyolc kategóriában 6 díjat és 23 oklevelet osztottak ki a csütörtöki budapesti eseményen, amelyen átadták a minőségi könyvesboltok Hermész-díját is.
2008. június 6. péntek 07:14 - Hírextra
Dietrich Tamás, a Bookline igazgatója, a zsűri elnöke beszédében felidézte, hogy a Magyar Bibliofil Táraság szervezett először Szép Magyar Könyv versenyt 1929-ben. A mustra később 1952-ben indult újra - folytatta, hozzátéve, hogy a könyvipar államosítása következtében kialakult tömegtermelés miatt a tipográfiai színvonal romlott, a Szép Magyar Könyv verseny ezt a tendenciát akarta megtörni.

Dietrich Tamás elmondása szerint 2007-ben 53 kiadó 119 kötetét nevezte be a versenybe. A Bookline igazgatója sajnálatát fejezte ki, hogy a 2006-os évhez viszonyítva csökkent a versenyen induló tudományos, szakmai, valamint ismeretterjesztő könyvek száma. Ugyanakkor örvendetesnek tartotta, hogy a gyermekkönyvek száma ötven százalékkal emelkedett.
A Szép Magyar Könyv 2007 díjat a gyermekkönyv kategóriában Szabó Magda: Bárány Boldizsár című kötete (Európa Könyvkiadó) érdemelte ki.

Az ismeretterjesztő kiadványok közül Robert Longworth: Az Óceán kincsei - A tenger gyümölcseinek színe-java című könyve (Vince Kiadó) nyerte el a minőségi köteteket elismerő díjat.
A tudományos művek, szakkönyvek és felsőoktatási kiadványok között A belgyógyászat alapjai 1-2. című kötetnek ítélték a (Medicina Könyvkiadó) a Szép Magyar Könyv 2007 díjat.

A művészeti könyvek és albumok kategóriájában Batta András, Bor Ferenc, Fényi Tibor, Gellér Katalin, Gerle János, Kovács Orsolya, Raffay Endre és Armouth Miklós munkája, A Zeneakadémia épületének története (6Bt Kiadó), valamint Haász István és Beke László: Haász István című kötete (Vince Kiadó) kapta meg a Szép Magyar Könyv 2007 díjat.

A bibliofil és speciális kiadványok közül Kass János: Szintézis című kötetét (Mozaik Kiadó) díjazták, amely az Antall József Emlékdíjat is megkapta. Az említett öt kategóriában, valamint a tankönyvek, a szépirodalmi és ifjúsági könyvek, illetve a fakszimile, reprint és adaptált kiadványok kategóriájában összesen 23 kötetet jutalmaztak oklevéllel.

Sólyom László köztársasági elnök különdíját a Magyarországi emlősök atlasza (Kossuth Kiadó) nyerte el. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök különdíját Romsics Ignác: A 20. század képes története című kötet (Rubicon Kiadó) kapta.

Demszky Gábor főpolgármesteri különdíját Benczik Márta-Demeter Zsuzsanna: Budapesti építkezések állomásai című kötete (Fekete Sas Könyvkiadó) érdemelte ki. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium alkotói különdíjában részesült Tandori Dezső Ördöglakat című könyve illusztrálásáért, Burger Barna fotóművész és Pintér László grafikusművész a Délutáni alvás - A történet árnyéka című kiadvány borítójáért és tipográfiájáért, valamint Kiss István grafikusművész A Lói Tanáts zabolázója című kiadvány borítójáért és tipográfiájáért.

A közönségdíjat - a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra és a Veszprém Városi Művelődési Központ kiállítására ellátogatók összesített szavazata alapján - A történelmi Magyarország - Szent Istvántól Trianonig című kötet (Officina Kiadó)kapta.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által alapított, a minőségi könyvesboltokat jutalmazó Hermész-díjjal a budapesti Nyugati téri Alexandra Könyvesboltot, a szombathelyi Líra Könyváruházat, valamint a budapesti Művészetek Palotájában található Vince Könyvesboltot jutalmazták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását