2023. február 6. - Dorottya, Dóra

Regisztrálják a funkcionális élelmiszereket?

Az alapvető tápanyag-ellátáson felül jótékony élettani hatásokkal is rendelkező, úgynevezett funkcionális élelmiszerek hatósági regisztrációjának kérdéseiről rendeztek szimpóziumot pénteken Debrecenben.
2008. június 6. péntek 14:21 - Hírextra
Fésüs László akadémikus, a Debreceni Egyetem (DE) rektora a tanácskozáson utalt arra, hogy az egyetemen már a molekuláris kutatásokban is nagy gondot fordítanak a táplálkozástudományra. Bejelentette: túl van az akkreditáción az egyetemi táplálkozástudományi mesterszak, amelyen rövidesen elindul a képzés.

Megemlítette a rektor a Pharmapolisz kiemelt programot, amely a hagyományos gyógyszerkutatások mellett a funkcionális élelmiszerkutatási programokat is felöleli.

A fogyasztók védelme és a magyar termelők érdeke is, hogy a kiváló hazai élelmiszeripari termékek nemzetközileg is elfogadható védjegyet, regisztrációt kapjanak - mondta a tanácskozáson Kovács Péter professzor, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elnöke.

Szilvássy Zoltán professzor, a DE stratégiai rektorhelyettese hozzátette: az Európai Unióban ez ügyben 2010-ben várható szabályozás, ami jelenleg országonként változik.
A professzor alapvetőnek nevezte, hogy amit egy élelmiszerre ráírnak, annak igaznak kell lenni, nem vezetheti félre a fogyasztót.

Jávor András oktatási rektorhelyettes elmondta, hogy a vásárlók 60-70 százaléka időszakosan vásárol ilyen termékeket, míg az átlagos fogyasztás 16-26 százalék között mozog Európában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását