2024. május 3. - Tímea, Irma

Nem a metróépítkezés szívta el a vizet

Nem a metróépítés miatt csökkent az újbudai Feneketlen-tó vízszintje, a 40 centiméteres hiány természetes, vízpótlással oldják meg a helyzetet - közölte Molnár Gyula, Újbuda MSZP-s polgármestere pénteken a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (B
2008. június 6. péntek 14:48 - Hírextra
"A rendelkezésre álló adatok alapján a tó vizének csökkenése nem hozható közvetlenül összefüggésbe a metró építésével, amit a metró mellett létesített talajvízszint-észlelő kutak adatsorai is igazolnak" - mondta Molnár Gyula a szakvéleményt ismertetve.

A vízszint csökkenését a polgármester úgy jellemezte, hogy az "nem drámai", az ingadozás nem tekinthető különlegesnek, mert a jelenség minden évben előfordul. Ennek ellenére az önkormányzat többek között vízpótlással orvosolja a kialakult helyzetet. Mintegy 3-5 ezer köbméter vizet fognak pótolni, mely Molnár Gyula szerint kétmillió forintba kerül; a költségeket az önkormányzat vállalja.

A feltöltés után folyamatosan ellenőrzik majd a BME szakemberei a vízszintet, hogy megállapítsák: a párolgás, vagy az elszivárgás miatt következik-e be a csökkenés - tette hozzá Molnár Gyula.
Mint elmondta, a feltöltés után hosszú távú stratégiát is kidolgoznak; ebben szerepel a víz minőségének és mennyiségének folyamatos figyelése és egy hidrogeológiai tanulmány megrendelése is.

A terület jelenleg a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában van, de Molnár Gyula tájékoztatása szerint a Feneketlen-tó és környéke hamarosan a XI. kerületi önkormányzaté lesz egy ingatlancserének köszönhetően. A főváros által működtetett Öveges Szakközépiskolát, vagy a Műegyetem rakpartot adnák cserébe a fővárosnak a tóért.

A polgármesteri hivatal még április végén kérte fel a BME Mérnökgeológiai Tanszéki Csoportját arra, hogy vizsgálják meg, mitől csökkent a Feneketlen-tó vízszintje. A jelenségre még április elején Lakos Imre (SZDSZ), a kerület alpolgármestere hívta fel a figyelmet, mely után Rétvári Bence (KDNP) május elején a hiányzó víz pótlására azonnali intézkedéseket szorgalmazott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását