2024. április 20. - Tivadar

Kökény az egri kórházról

Nem érdekvédelmi, hanem pártpolitikai okokból, a megye kormánypárti vezetésének lejáratása érdekében akadályozzák egyesek az egri kórház funkcionális privatizációját - jelentette ki Kökény Mihály (MSZP) pénteken Egerben.
2008. június 6. péntek 17:18 - Hírextra
A befektetői bizalomnak általában is ártó ócska, kisstílű, demagóg politikai populizmus bulvárízű fordulatai színezik és próbálják megakadályozni" a folyamatot - mondta az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke, azt követően, hogy látogatást tett a Heves Megyei Markhot Ferenc Kórházban.

Kökény Mihály a sajtótájékoztatón feltette a kérdést: Százhalombattán, Budaörsön, jó néhány fővárosi kerületben, Nagyatádon, Várpalotán, Dombóváron, Körmenden vagy Kiskunhalason, ahol magáncégek üzemeltetik a kórházat vagy a járóbeteg-szakellátást, miért nincs botrány?
A politikus utalt arra, hogy a magyar egészségbiztosítás ma minden negyedik, ötödik forintot olyan magánszolgáltatóknak fizet ki, amelyek otthonápolást, betegszállítás végeznek, vagy kórházakat, járóbeteg-szakellátó intézményeket, illetve műveseállomásokat működtetnek. Ugyanis egész Európában az a tapasztalat, hogy a magánszolgáltatók magasabb hatékonyságú és jobb színvonalú, innovatívabb egészségügyi ellátást biztosítanak a betegeknek - tette hozzá.
Kökény Mihály közölte: annál is inkább értelmezhetetlen, ami Egerben történik, mert éppen azt a társaságot támadják, amelynek még az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is a társtulajdonosa, és amely már eddig is jelentős fejlesztéseket hajtott végre a magyar kórházi világban. Vagyis szomorú dolog, hogy a betegellátás ügye valakik önző politikai ambíciójának szolgálatába került - szögezte le a bizottsági elnök.

Azzal kapcsolatban, hogy az intézmény 917 dolgozója nyilatkozott arról, nem kíván lemondani közalkalmazotti jogviszonyáról, úgy vélekedett: a közalkalmazotti státusz ebben az esetben rosszul értelmezett szolidaritás, hiszen a közalkalmazotti bérszabályozás alig teszi lehetővé a differenciálást a jól és sokat dolgozók, illetve a rosszul dolgozók között. Nem garancia a munkahely biztonságára sem, hiszen az csak addig áll fenn, ameddig az intézmény gazdaságilag fenntartható - mondta.

Kökény Mihály arról is szólt, hogy az Egészségügyi Bizottság a héten tárgyalta a kórházi kapacitásokról szóló törvény végrehajtásának tapasztalatait. Úgy döntöttek, meg fogják határozni a súlyponti kórházak kritériumrendszerét, hiszen korábban a definíció hiányában jelölték ki az intézményeket - tette hozzá.

Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés szocialista elnöke ennek kapcsán úgy vélekedett, hogy a kialakult helyzet veszélyezteti az egri kórház súlyponti jellegének megtartását, nem elsősorban a személyi, hanem a tárgyi feltételek hiányosságai miatt. Márpedig az önkormányzatnak nincs pénze a fejlesztések megvalósítására, ezért is szükséges a magánbefektető bevonása - közölte.

A Heves Megyei Önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Heves Megyei Markhot Ferenc Kórházat. A vagyonkezelésre kiírt tenderen a Debreceni Egyetem is indult, illetve ajánlatot nyújtott be az egri önkormányzat.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását