2024. május 3. - Tímea, Irma

Európa tüsszög

Nincs még európai uniós stratégia az egyre terjedő allergiás megbetegedések kezelésére - közölte Hegyi Gyula, az Európai Parlament (EP) szocialista képviselője pénteken Budapesten.
2008. június 6. péntek 19:51 - Hírextra
Az európaiak körében a XX. század elején tapasztalt 1 százalékról napjainkra 15-20 százalékra emelkedett az allergiások száma - mondta Hegyi Gyula a magyarországi és uniós allergiahelyzetről tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette, az allergiások számának növekedése főleg a légzőszervi megbetegedések számának emelkedését tükrözi, de nem szabad figyelmen kívül hagyni az élelmiszerek, adalékanyagok által kiváltott allergiát sem.

A képviselő ismertette, hogy a jelenlegi parlamenti ciklusban kidolgoztak egy új élelmiszerbiztonsági irányelvet, amelyet feltehetően még idén elfogadnak az EP-ben. Ennek lényege, hogy az élelmiszerek címkéin fel kell tüntetni a termékben jelen lévő allergén anyagokat. Hozzátette: nemcsak a boltban vásárolt élelmiszerekre, hanem az éttermek kínálatára is kiterjesztenék a szabályozást.

Gönczi Zsuzsanna, a civil és szakmai szervezeteket tömörítő allergia kerekasztal szakértője arról beszélt, hogy az aktuális problémát a parlagfű jelenti, amelyet most kell kiirtani. A növény ugyanis a jelenlegi fejlődési szakaszában még nem virágzik és a földből is könnyen kihúzható.

A magyarországi parlagfű helyzet azért súlyosabb más uniós országokéhoz képest, mert a növény élőhelyének középpontja a Kárpát-medencében található. A többi uniós államhoz képest Magyarországon ezért sokkal nagyobb a pollenkoncentráció, ami növeli a betegség kialakulásának esélyét - fűzte hozzá.

Magyarországon a növényvédelmi törvény szabályozza a parlagfű-mentesítést. A jogszabály szerint június 30-ig kell megakadályozni a parlagfű virágzását. Ha valaki ezt elmulasztja, külterületi föld esetén a növényvédelmi hatóság, belterületen a jegyző végezteti el a gyomirtást, amelynek költsége a telek tulajdonosára hárul.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását