2024. április 27. - Zita

Halálba szurkolták magukat

A brazil hölgyek életét a foci VB nem veszélyeztette, de a brazil urak közül többen haltak meg infarktusban vagy gutaütésben. Az Irgalmas Szamaritánus Kórház munkacsoportja erről a vizsgálatról a Szívgyógyászok Világkongresszusán számolt be.
2008. június 6. péntek 14:58 - Hírextra
A meccs a labdarugók egészsége szempontjából is jelent kockázatot, de a szenvedélyes szurkolók számára igazi életveszéllyel járhat a focipályán történő események követése. Ezt Európában már meggyőző vizsgálat igazolta, de a brazil kutatók is kiváncsiak voltak arra, hogy Rio de Janeiro lakói hogyan tudták túlélni az ott rendezett FIFA Világbajnokságokat.

Rio de Janeiroban 1998-ban és 2002-ben rendezte meg a nemzetközi szervezet a labdarugás legnagyobb eseményét. A vizsgálat most úgy történt, hogy összegyűjtötték a brazil fővárosban a foci VB időszakára vonatkozó halálozási adatokat, majd ezeket összhasonlították az előző év azonos napjainak halálozásával. A gondos elemzés a főváros jegyzőkönyveinek és az egészségügyi minisztérium adatainak összesítésével történt.

Az Irgalmas Szamaritánus Kórház munkatársai F. Braga professzor vezetésével megnézték, hogy hányan haltak meg a focimeccsek napjain szívinfarktusban vagy gutaütés következtében. Az adatok egyértelműen azt mutatták, hogy az előző esztendők azonos időszakához képest a brazil fővárosban a focimeccsek napjain több volt a halott.

Nem meglepő, hogy az adatok további elemzése azt bizonyította, hogy a halálozás növekedése csak a brazil urakra vonatkozott: a brazil hölgyek életét a labdarugó világbajnokság értékelhetően nem veszélyeztette. A brazil férfiak közül viszont 12 százalékkal többen haltak meg a meccsek kritikus napjain, mint más években, ugyanazon 24 órában.

A kongresszusi vitában többen emlékeztették a brazil kutatókat arra a vizsgálatra, amit német szívgyógyászok végeztek 2008-ban. München és környékének halálozását tanulmányozták a 2006-ban rendezett foci VB alatt és az előző években. Ott azt találták, hogy az izgalmas mérkőzések nézése megduplázza a szívroham kockázatát.

Az is kiderült, hogy a labdarugás sok szívgyógyásznak a szívügye. A kongresszus több résztvevője pontosan emlékezett arra, hogy a német tanulmányban mérkőzésről-mérkőzésre követték az infarktusgyanús mentőszállítások előfordulását. Kiemelték, hogy amikor 2006. június 30-án Németország legyőzte Argentinát, de ez drámai büntetőrugás-párbaj formájában történt, a német nagyvárosban háromszor annyi infarktus esetet jelentettek, mint az előző esztendők ugyazon napján.

A Szívgyógyász Világkongresszus amerikai résztvevői viszont arra emlékeztettek, hogy az amerikai fociról egy tanulmány azt derítette ki: a sport sztárjai nyugdíjba vonulásuk után igen hamar lettek szív- és érbetegek. Ez a szakemberek szerint annak a következménye, hogy a volt futballisták között több volt az elhízott, mint a hasonló korú amerikai átlagemberek között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását