2024. május 2. - Zsigmond

Új-Zéland betelepülése

Patkánycsontok, valamint az általuk megrágott magvak radiokarbonos vizsgálata arra derített fényt, hogy Kr.u. 1300 körül, a feltételezetthez képest lényegesen később érkezhettek az első emberek Új-Zélandra.
2008. június 5. csütörtök 11:12 - Hírextra
Nemzetközi kutatói csoport az új-zélandi Janet Wilmshurst irányításával négy éven keresztül végezte a patkánycsontok, valamint a magvak szénizotópos kormeghatározását. Ennek alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az emberi jelenlét legkorábbi bizonyítéka 1280-1300-as évekre tehető.

E vizsgálat adatai ellentmondanak egy 1996-os szénizotópos kormeghatározó kutatás eredményeinek, amely szintén a patkánycsontok radiokarbonos elemzésen alapult, s az első betelepülők érkezését Kr.e. 200-ra datálta.

Janet Wilmhurst és munkatársai újra feltárták a korábbi ásatások színhelyét, s azt állítják, hogy a megvizsgált csontok egyike sem származhatott korábban, mint 1280.

"A polinéz, vagy a kiori-patkány, a Rattus exulans aligha úszhatott át Új-Zélandra, vagyis csupán emberi +segítséggel+, a csónakok +utasaként+, vagy +poggyászként+ érkezhetett. Ennélfogva a polinéz patkány legkorábbi csontmaradványai egyben a telepesek érkezését jelzik" - mondta az új-zélandi kutató.

Ezt a kormeghatározást támasztja alá a tőzegben fennmaradt mintegy ezer, a rágcsálók foga nyomát viselő mag vizsgálata is.

Tom Higham, az Oxfordi Egyetem radiokarbon-laboratóriumának igazgatóhelyettese, aki tagja volt a kutatócsoportnak, hangsúlyozta, hogy a patkányok fognyomait nem lehet összetéveszteni egyetlen más állatéval.

Mint rámutatott, a patkány által megrágott magvak kétségbevonhatatlan bizonyítékot szolgáltatnak a rágcsálók, s egyben az emberek érkezésére.

Richard Holdway professzor, aki az 1996-os kutatásokat irányította, kiáll korábbi álláspontja mellett, amely szerint az emberek és a patkányok több mint 2000 éve érkeztek Új-Zélandra. Meggyőződése szerint az új kutatást végző csapat nem vette figyelembe az összes bizonyítékot, s ez eredményezte az eltérést.

Trevor Worthy, az Adelaide-i Egyetem paleontológusa, aki szintén részt vett a legújabb vizsgálatban, biztos abban, hogy az 1996-os kutatás eredményei tévesek.
"Hiányoznak az ökológiai és régészeti bizonyítékok, amelyek a polinéz patkány és az ember 1280-1300 előtti jelenlétét támasztanák alá. Kétséges a patkánycsontok előző radiokarbonos vizsgálatának megbízhatósága is" - hangsúlyozta Trevor Worthy, bár arra nem tért ki, hogy miért vagy ki kérdőjelezte meg a korábbi kutatás eredményeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását