2024. április 23. - Béla

Nagy projektek országa

Magyarország eddig több mint negyven - Európai Uniós támogatásra igényt tartó -nagyprojektet nevezett meg.Ezek mind közlekedésfejlesztési vagy környezetvédelmi beruházások, és mind brüsszeli jóváhagyást igényelnek.
2008. június 5. csütörtök 12:15 - Hírextra
A nagyprojektekkel kapcsolatban - a Fidesz felelőtlen riogatása ellenére - Magyarország semmiről sem maradt le. A nagyprojektek közül több mint egy tucat már a hazai bírálati rendszerben van, Brüsszelbe csak alaposan átgondolt, megvizsgált és előkészített projektek kerülnek benyújtásra.
Van azonban egy fontos tapasztalat a nagyprojektekkel kapcsolatban, mégpedig, hogy a szakemberek szerint kétszer olyan hosszú az előkészítő szakaszuk, mint maga az építés, a beruházás.

Éppen ezt a tanulságot levonva került kidolgozásra és lett benyújtva a parlamentnek a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházások megvalósítását elősegítő törvényjavaslat, az úgynevezett „gyorsító csomag”, ami több mint 30 jogszabályt érint. Az Országgyűlés a tavaszi ülésszak utolsó ülésnapján – jövő hétfőn, június 9-én – várhatóan elfogadja a törvényjavaslatot. Ennek megfelelően a közeljövőben kevesebb engedélyt kell majd beszerezni, könnyebb lesz az adminisztráció, és gyorsabb az egész beruházás.

A gyorsító csomagnak köszönhetően így 2008 második felétől érdemben gyorsulhatnak a magyarországi nagyberuházások – így a nagyprojektek is.

Ugyanis a kormány és a szocialista frakció álláspontja az, hogy a nagy beruházásokat nem leállítani kell - ahogy azt Orbán Viktor és pártja egyértelműen kinyilatkoztatta a napokban -, hanem éppenséggel felgyorsítani.

Magyarország az idén mintegy 10-15 nagyprojekt Brüsszelbe küldését tervezi – ezért vaklárma, óriási felelőtlenség bármiféle lemaradásról beszélni. Magyarország semmiről sem késett le, a beruházások – a szükséges előkészületekkel - rendben haladnak, időben el fognak készülni.

Például a héten aláírták az M43-as autópálya Szeged és Makó közötti szakaszának kivitelezési szerződéseit, halad a 4-es metró építése, de a különféle szennyvíz- és csatorna beruházások, egyéb út-, vasút- és villamos fejlesztések is időben elkészülnek, amelyek egytől-egyig az emberek mindennapjait könnyítik meg, az életminőséget javítják.

Varju László
az MSZP országgyűlési képviselője
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását