2024. május 3. - Tímea, Irma

A honatyák is nyaralni mennek

Egynapos üléssel fejeződik be jövő héten a parlament tavaszi ülésszaka, hétfőn szavaznak az Albert-házaspár népszavazási kezdeményezésének elrendeléséről; a tervek szerint a nyáron nem lesz rendkívüli ülésszak - mondta Mandur László, az Országgyűlés aleln
2008. június 5. csütörtök 13:49 - Hírextra
Az ülésen minden képviselőcsoport egyetértett abban, a népszavazási kezdeményezést
házszabálytól eltéréssel tárgyalják, és hétfőn szavazzanak is a határozatról.

Mandur László elmondta, hogy a hétfői ülésen a képviselők megemlékeznek a héten elhunyt Szántó János szocialista honatyáról, és Halda Alízról, az SZDSZ egykori alapítójáról, képviselőjéről.

Kitért arra, hogy hétfőn tart még egy rendkívüli házbizottsági ülést a Ház, mivel több vitás kérdés is maradt, például a napirend kiegészítésével kapcsolatban.
Kérdésre válaszolva Mandur László nem tudta megmondani, hogy a Fidesz ismét kezdeményezi-e a Tibetről szóló határozati javaslat részletes vitájának napirendre vételét.
(A Tibetről szóló határozati javaslatban - amelyet a Fidesz, a KDNP, az MDF, és az SZDSZ egy-egy képviselője jegyez - az Országgyűlés felszólítja a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogoknak, és vessen véget az erőszaknak, valamint felhívja a magyar kormányt arra, támogassa Peking és a dalai láma között a tárgyalások megkezdését Tibet autonómiájáról. Az előterjesztés, amelynek tárgyalását korábban az MSZP ellenében vette napirendre a Ház, az általános után a részletes vitával folytatódna, de Országgyűlés által előterjesztett tervezetben ez ismét nem szerepel.)

Az alelnök szólt arról, hogy valószínűleg meg tud alakulni az úgynevezett e-eseti bizottság, ha Göndör István (MSZP) visszavonja az ezzel kapcsolatos módosító indítványait.
Hozzátette, jó esély van arra, hogy hétfőn házszabálytól eltéréssel szavaznak Simicskó István (KDNP) önkéntes-tartalékos erő létrehozásáról szóló javaslatáról.

A határozathozatalokkal kapcsolatban elmondta, hogy a házbizottság ülésén komoly vita alakult ki az állattenyésztésről szóló törvénymódosítással kapcsolatban. A Fidesz és az SZDSZ ugyanis azt javasolta, a tárgyalást halasszák őszre, mert az ebtenyésztőktől több megkeresést kaptak, hogy a törvényt ne fogadják el, azonban az MSZP a napirenden tartás mellett van.

Hétfőn határoznak majd a parlament új munkarendjéről, amely szerint szeptember 15-től, az őszi ülésszak kezdetétől nem hétfőn és kedden, hanem kedden és szerdán lennének az ülések. Az MDF-et kivéve a képviselőcsoportok a házbizottság csütörtöki ülésén nem tudták megmondani, mi az álláspontjuk, így abban maradtak, hogy erre a hétfői rendkívüli ülésen visszatérnek. Mandur László azt mondta, erről azért kell mielőbb dönteni, hogy fel tudjanak készülni az új munkarendre és határidőkre.

Megemlítette, hogy Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője levélben fordult a házelnökhöz, amelyben arról írt, hogy Gyenesei István független képviselő sportbizottsági tagsága megszűnt, mivel a kormány tagja lett. A fideszes képviselő azt írta, hogy mivel a költségvetési bizottságban két fideszes is független képviselő lett, szeretnének ott betölteni egy helyet. Mandur László azt kérte a frakcióktól, hogy egymás között egyeztessenek ebben a kérdésben.

Az MTI azon kérdésére, hogy lesz-e rendkívüli ülésszak, az alelnök közölte, hogy ezt egyik frakció sem kezdeményezte, így nem is készülnek rá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását