2024. április 28. - Valéria

Mátyás király öröksége

Mátyás király öröksége - Késő reneszánsz művészet Magyarországon a 16-17. században címmel kiállítás nyílik március 29-én a budapesti Magyar Nemzeti Galériában, ahol a sajtó képviselői csütörtökön bepillantást nyerhettek a restaurátorok munkájába.
2008. február 28. csütörtök 15:40 - Hírextra

A mintegy 450 kiállított műtárgy között a látogató egyebek mellett frissen retusált táblaképeket, kódexeket, ötvöstárgyakat, valamint fazekas munkákat is megcsodálhat majd.

Bellák Gábor művészettörténész kiemelte, hogy a Reneszánsz Év keretében megrendezendő, július 27-ig megtekinthető tárlaton "izgalmas anyagot" mutatnak be, a késő reneszánsz művészetét ismertetik meg a látogatókkal.

Felidézte, hogy az 1983-ban Ausztriával együtt rendezett, Mátyás király és a magyarországi reneszánsz című kiállítást annak idején 550 ezren látták. Mint mondta, kíváncsiak arra, ma is ilyen aktív-e a közönség.

Juhász István, a Magyar Nemzeti Galéria főrestaurátora bemutatott egy, Ézsaiás prófétát ábrázoló karzatmellvéd-betétképet, amely szintén a márciusban nyíló tárlaton lesz látható. A betétképet porosan, besötétedett állapotban hozták fel a raktárból, tisztítás után a műtárgy szinte "fellélegzett" - mondta.

A főrestaurátor kitért arra, hogy az érdeklődők a Szent Katalin-sorozat öt darabját is megnézhetik. Megemlítette, hogy a sorozat egykor 12 darabból állt, közülük hat maradt fenn: öt a Magyar Nemzeti Galériában található (Szent Katalin megidézése, Szent Katalin vitája a tudósokkal, Katalin által megtérített bölcsek a máglyán, Keresztre feszítés, Szent Katalin vértanúsága), egy pedig Kassán.
A Szent Katalin-képeket a fahordozó szempontjából is restaurálták: a szétfűrészelt és elvékonyított táblák hátoldalára egykor vastag pántokat szögeltek és ragasztottak, ezek feszítése a táblákon hosszanti repedéseket okozott, ezért a festményeket panelre kellett átültetni - folytatta.

Juhász István elmondta, hogy záró mennyezettáblákat is kiállítanak, amelyeket - tájékoztatása szerint - radírral tisztítottak meg.

A Jézus színeváltozása című kép restaurálási folyamatáról szólva azt hangsúlyozta, hogy a helyreállításnál vékony, tűhegyes ecsetet használnak. A műtárgy különlegességeként említette, hogy a felhőket eredetileg csillogó azurittal festették. Ezt az anyagot a középkorban aranyáron mérték, nagyon spóroltak vele, ezért fekete festéket kentek az azurit-réteg alá - fűzte hozzá.

A főrestaurátor a Krisztus ostorozása című, nagyméretű középkori függőkép helyreállítását ismertetve kiemelte, hogy a táblát többször átfestették, 20. századi szondázásakor egyértelműen kiderült, hogy már első átfestése előtt oly mértékben megkophatott a középkori felület, hogy az átfestések esetleges eltávolítása után nem kerülne elő semmi értékelhető, azonban elpusztulna a kép ma még meglévő, 17-18. századi állapota. Hozzátette: a jelenlegi beavatkozás célja az volt, hogy a képet úgy őrizzék meg, ahogy ránk maradt.

A kiosztott sajtóanyag szerint a Mátyás király öröksége - Késő reneszánsz művészet Magyarországon a 16-17. században című kiállítás a Mátyás király nevével összeforrt reneszánsz kor művészetével, s annak utóéletével foglalkozik. A tárlat egyrészt bemutatja a késő reneszánsz művészet magyarországi történetét a Jagelló-kortól a XVII. század végéig, másrészt értelmezi a korszakot a kora újkor kultúrájának egészében.

A Magyar Nemzeti Galéria látogatói a már említett táblaképek, kódexek, ötvöstárgyak, valamint fazekas munkák mellett címeres nemeslevelekben, festményekben, iparművészeti alkotásokban és liturgikus tárgyakban is gyönyörködhetnek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását