2024. április 25. - Márk

Ki lesz Obama párja?

Miután Barack Obama megszerezte az elnökjelöltséghez szükséges delegátusok támogatását, itt az ideje, hogy eldöntse, kivel indul párban a novemberi választáson. Legfőbb riválisa, Hillary Clinton már jelezte, hogy kész elvállalni az alelnök-jelöltséget, de
2008. június 4. szerda 14:45 - Hírextra
Barack Obama az előválasztások lezárultával megszerezte 2118 delegátus támogatását - pontosan ennyi kell ahhoz, hogy a jelöltállító konvención őt nyilvánítsák a Demokrata Párt jelöltjének.

Mivel John McCain már jóval korábban a republikánusok egyértelmű jelöltje lett, ideje, hogy Omaba kiválassza azt a politikust, akivel párban indul majd a Fehér Ház megszerzéséért.

Az illinoisi szenátor amerikai sajtóértesülések szerint már fel is kérte munkatársát, Jim Johnsont, hogy kutassa fel a potenciális alelnök-jelölteket. Johnson számára nem idegen ez a munka, hiszen elvégezte már John Kerrynek 2004-ben és Walter Mondale-nek 1984-ben.

A potenciális demokrata alelnök-jelöltek listája (ábécésorrendben):

Biden, Joseph (65 éves) - A delaware-i szenátor a Szenátus külügyi bizottságának elnöke, tekintélyes külpolitikai szakértő, aki sokat segíthetne az e téren amatőrnek számító Obamának. Elképzelhető azonban, hogy Obama nem akar szenátort maga mellé, és új arcot keres, hogy megerősítse eddigi kampányüzenetét, amely szerint a megválasztása változást hoz az ország életében.

Clark, Wesley (63 éves) - A nyugalmazott tábornok és egykori NATO- főparancsnoknak 2004-ben nem sikerült megszereznie az elnökjelöltséget. Clerk Hillary Clinton támogatója, így segíthet egyesíteni a pártot, ráadásul hasznos támogatója lehet Obamának nemzetbiztonsági kérdésekben. 2004-es kampánya azonban igen gyengécskére sikeredett, és aligha lenne képes különösebben fellelkesíteni a demokrata aktivistákat.

Clinton, Hillary (60 éves) - A közvélemény-kutatások szerint ez lenne a demokrata "álomcsapat". Obama nem zárta ki a közös indulás lehetőségét, Clinton pedig egyenesen nyitottnak mondta rá magát keddi beszédében. A volt first ladyvel azonban komplikációk is járnának: például férjének, Bill Clintonnak a visszatérése a Fehér Házba. Ugyanakkor Clinton hozná azoknak a rétegeknek - elsősorban a nőknek és a fehér munkásosztálynak - a szavazatát, akik nem különösebben vannak oda Obamáért.

Dodd, Chris (64 éves) - A connecticuti szenátor folyékonyan beszél spanyolul és a latin-amerikai kérdések szakértője, a Szenátus bankügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke. Egy ideig maga is elnökjelölt-aspiráns volt, ám miután kisesett a küzdelemből, felsorakozott Omaba mögött. Ő is segíthetné Omabát külpolitikai és gazdasági kérdésekben, de ugyanazok az érvek szólnak ellene, mint Biden ellen.

Hagel, Chuck (61 éves) - A nebraskai szenátor republikánus és a konzervatív vietnami veterán, de nyíltan bírálta az iraki háborút. Segítene Obamának megszerezni a független és republikánus szavazók támogatását, így valóra válhatna a demokrata elnökjelölt ígérete, amely szerint át akarja hidalni a két pártot elválasztó ellentéteket.

Kaine, Tim (50 éves) - A virginiai kormányzó azok egyike, akik az első perctől támogatták Obama jelöltségét. Segíthetne megszerezni a számára egy hagyományosan konzervatív államot, amely azonban inkább a demokratákra szavazott az utóbbi években.

Nunn, Sam (69 éves) - A katonai bizottság egykori elnöke tekintélyes kül- és katonapolitikai szakértő, kora és bizonyos szociális kérdésekben vallott konzervatív nézetei miatt azonban kínos is lehetne Obama számára.

Rendell, Ed (64 éves) - A pennsylvaniai kormányzó Clinton egyik legerősebb támogatója volt, így alelnökjelöltsége szintén a párt egységét szolgálná, ráadásul hozna egy kulcsfontosságú államot. Volt kerületi ügyészként és philadelphiai polgármesterként megvannak azok a tapasztalatai, amelyekkel segíthetne Obamának.

Richardson, Bill (60 éves) - Új-Mexikó kormányzója spanyolajkú, vagyis segíthetne Obamának begyűjteni a latinok szavazatait - márpedig ez a leggyorsabban gyarapodó etnikai tábor az Egyesült Államokban, amelynek a szavazatai kulcsfontosságúak lehetnek. Richardson korábban energiaügyi miniszter és ENSZ-nagykövet is volt, így jelentős külpolitikai tapasztalatokkal rendelkezik, és belülről ismeri a kormányzati munkát is.

Sebelius, Kathleen (60 éves) - A kétszeres kansasi kormányzó új színt hozna Obama mellé: nő, ráadásul egy többségében republikánus állam vezetője. Viszont nincsenek tapasztalatai a szövetségi szintű munkában.

Strickland, Ted (66 éves) - Az ohiói kormányzó is Clinton erős támogatója volt, viszont egy olyan államot vezet, ahol nagy volt a két rivális közötti harc. Kongresszusi képviselő már volt, kormányzóként azonban "zöldfülű", és országos szinten szinte teljesen ismeretlen.

Webb, Jim (62 éves) - A virginiai szenátort is először választották meg, egyébként azonban igen sokoldalú: harcolt Vietnamban, volt a haditengerészet egyik vezetője, és hét regényt is írt, köztük a Fields of Fire címűt, amelyet sokan a legjobb háborús regénynek tartanak.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását