2024. május 5. - Györgyi

A Szársomlyó-hegy a magyar zöldmozgalom szent helye

A Szársomlyó-hegy a magyar zöldmozgalom szent helye - mondta Sólyom László köztársasági elnök, miután szerdán a hegyen megtekintette a mészkőbányát.
2008. június 4. szerda 20:08 - Hírextra
"Ez volt az első, mikor a zöldmozgalmak a nyilvánosság elé léptek, és az első, amikor azt hittük, hogy eredményt értünk el" - közölte a civilek egykori fellépésére utalva az államfő, jelezve, ezt megelőzően a legutóbb 1985-ben járt a helyszínen.

Elmondta azt is: 1985-ben felment a hegy tetejére az akkori természetvédelmi államtitkár; a bánya és a hivatal megállapodott abban, hogy korlátozzák a mészkőkitermelést. Mindenki boldog volt, hogy megmenekül a Szársomlyó - idézte fel Sólyom László.

Úgy fogalmazott: "mostanra a hegynek már a fele hiányzik, így nem tudok örömmel itt lenni". Hozzátette, a hegynek most már így kell állnia, mint egy mementó, nem kell behordani földdel, "ez a seb itt van".

Tubes kapcsán az államfő megjegyezte, hogy az egy roncsolt, katonai terület. Az ottani lakosságnak volt lehetősége arra, hogy tegyen azért, a NATO-lokátor ne ott épüljön meg, de nem éltek vele - mondta.

A biomassza-erőművek kapcsán úgy nyilatkozott: ez tipikus félreértése annak, hogy támogatni kell a biofűtőanyagokat. Van egy óriási erőmű, például a pécsi, ami tonnaszám fogyasztja a tűzifát, aminek a táplálására letarolják a Keleti-Mecseket - mondta a köztársasági elnök. Hozzátette: az igazi biomassza-erőmű kis helyi erőmű, ami a helyi hulladékot és a gyorsan megújuló biomasszát dolgozza fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását