2024. április 25. - Márk

Tizenötmillió kiskorú dohányos

Tizenötmillióra tehető a kiskorú dohányosok száma Kínában - ez csaknem négyszerese Új-Zéland teljes lakosságának.
2008. június 4. szerda 20:16 - Hírextra
A kínai egészségügyi minisztérium jelentése szerint a 13-18 éves korosztály 130 millió tagja közül 40 millió már cigarettázott. Tizenötmillió a nikotin rabjává vált.

"Évről évre növekszik azon fiatalok száma, akik már kipróbálták a cigarettázást, vagy rendszeresen dohányoznak" - hangsúlyozza a jelentés.

"Az iskolások között főleg a fiúk dohányoznak, a nagyvárosokban azonban növekszik a cigarettázó lányok száma is" - áll a dokumentumban.

A jelentés szerint 66-68 százalékra tehető azok száma, akik az első teljes cigarettájukat még 13 éves koruk előtt szívták el. Tíz évvel ezelőtt, 1998-ban ez az arány "mindössze" 15 százalékos volt.
A hivatalos statisztikák szerint a kínai lakosság negyede, 350 millió ember dohányzik. A távol-keleti országban él a világ dohányosainak harmada.

A fiatalkori dohányzás terjedéséért részben a reklámokat okolják, amelyek a tinédzsereket veszik célba, azt a látszatot keltve, hogy a cigarettázás a függetlenség és a szexuális vonzerő fokmérője.
Az okok közé sorolják a dohánytermékek olcsóságát, valamint könnyű hozzáférhetőségét is. A fiatalkorú dohányosok 90 százaléka semmilyen nehézségbe sem ütközik, ha cigarettát vásárol, noha a 18 év alattiaknak tilos árusítani a dohányárut.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását