2024. május 2. - Zsigmond

A Bárándy

Ha valakinek a peres ügyében Bárándy doktor a védő, három generációból is választhatta őt a megbízó. Dr. Bárándy György az egyik legidősebb és legkiválóbb elme a gyakorló prókátorok világában, a fiú, dr. Bárándy Péter egy ideig az igazságügyi tárcát is ve
2008. június 4. szerda 10:02 - Hírextra
A Bárándy név fogalom a tárgyalótermek világában. Az ügyvéd-dinasztia feje, dr. Bárándy György hosszú pályafutása alatt sok ezer ember ügyét képviselte. Az igazán rázós ügyekben még ma is gyakran őt keresik meg. A sztárügyvéd személye számukra biztosíték, hogy ügyük a legjobb fordulatot fogja venni.

A legidősebb Bárándy szikár, angolos fazonú, választékosan - olykor szinte rikítóan - öltözködő öregúr, aki akár filmsztár is lehetne egy magyar krimisorozatban. A lexikonokban hiába keressük, csak a miniszteri rangig is eljutott fiáról, dr. Bárándy Péterről olvashatunk az aktuális kötetben. Így csak találgathatjuk, mennyi idős lehet, mert nem akarjuk udvariatlan kérdéssel zaklatni őt. Egy biztos, közelebb van a kilencvenhez, mint a nyolcvanhoz. Azt meg már tőle tudjuk, hogy 1941 óta, vagyis 67 éve ügyvédeskedik.

Kivéve azt a két évet, amikor eltiltás miatt a Nagycsarnokban fizikai munkásként, vagyis - ha úgy tetszik - trógerként dolgoztam - pontosít.

A csaknem hét évtized alatt alatt igen sok elvetemült bűnözőt védett. Hányat nem sikerült megmentenie a halálbüntetéstől?

Összesen hat ilyen ügyem volt.

Ezeket szakmai kudarcként élte meg?

Ezerkilencszáz-negyvenöt után védtem egy olyan tömeggyilkost, akinek több száz ember halála száradt a lelkén. Épeszű ügyvéd aligha számíthat arra, hogy a védencét megmentheti a kötéltől. Furcsa módon, ez az ügyem után kaptam a legtöbb szakmai elismerést a perbeszédemért.

Ilyenkor miben bízik az ügyvéd? A csodában?

A lelkiismeretében, hogy maximálisan megtett mindent, amit tehetett.

Volt olyan védence, aki ellen lelke legmélyén ön is szurkolt?

Amikor hosszú hónapokon át foglalkozom az ügyféllel, vádlottal, magamban ugyan legtöbbször ugyancsak elítélem, de az ellenérzések elhamvadnak bennem.

Nincs lelkiismeretfurdalása, ha az ön által védett bűnözőt felmenti a bíróság, vagy enyhíti az ítéletét?

A bíró van igazán nehéz helyzetben, hiszen neki kell döntenie. Ha netán ártatlanul ítél el valakit, egy életen keresztül nyomja a lelkét. Az én lelkiismeretem a szakmai munkától függően könnyű vagy nehéz.

A sok közül melyik volt a legérdekesebb pere?

Nagy port vert fel az egykori miniszter Vályi Péternek egy kohászüzemben bekövetkezett halálos balesete. Én védtem a biztonsági szolgálat vezetőjét, ő volt az egyetlen, akit felmentettek. A vezérigazgatót és a főmérnököt elítélték.

Az akkori pletykák szerint Vályi Pétert belökték a fortyogó vassal telített üstbe...

Ez nem volt igaz, mint ahogy az sem, hogy a miniszter ittas lett volna. A vizsgálat kiderítette, hogy egy roppant szerencsétlen mozdulat következménye volt a szörnyű tragédia.

Előfordult, hogy saját magának is szüksége volt ügyvédre?

Szerencsére nem fordult elő ilyen eset. Ha netán szükségem lett volna rá, a fiamat kértem volna fel.

El tud képzelni olyan ügyet, ahol a fiával egymás ellen védenének valakit?

Kizárt dolog, hogy ilyen ügyet bármelyikünk is elvállalna.

Mit változtatna meg a magyar perrendtartásban?

Sok mindent. Kevés lenne hozzá az újságban egy interjúra szabott hely, ha sorolni kezdeném...
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását