2024. május 3. - Tímea, Irma

Lassan javul a helyzet

A Magyar Nemzeti Bank legfelsőbb vezetőit hallgatta meg az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottsága. Simor András elnök szerint az általuk folytatott infláció követő politika helyes, de hatásai hosszabb távon érvényesülnek majd. A
2008. június 3. kedd 16:59 - Hírextra

Varga Mihály (Fidesz) elnök köszöntötte az MNB megjelent vezetőit. Örömmel számolt be arról a kezdeményezésről, amelyet a bank tett feléjük, nevezetesen, hogy a későbbiekben többször találkozzanak, illetve egyéb bizottságok is foglalkozzanak az MNB munkájával.

A napirend egységes elfogadása alatt az index.hu gazdasági újságírója könnyekben tört ki a hirtelen jött konszenzus láttán. Örömének egy hangos sóhajjal is jelzést adott.

Simor András elnök alapos, és mindenre kiterjedő beszámolóval lepte meg a jelenlévőket és a lelkesen jegyzetelő újságírókat. Vetítéssel kísért összefoglalójában elmondta, hogy az általa vezetett intézmény elsődleges céljának az infláció 2010-es 3%-ra történő leszorítását tartja. Ezt olyan ütemezésében szeretnének elérni, amely nem okoz kárt a lassan fejlődő gazdaságban.

Jelenlegi döntéseik nem a mának, hanem a jövőnek szólnak - tette hozzá. A Monetáris Tanács döntéseivel, 5-8 negyedévvel előbbre gondolkodnak. A pénzügyi szakember úgy véli, hogy ez az-az időszak, amely ideális lehet a hiteles előrejelzések meghozatalára. Munkájuk nem a konvergencia program felülbírálatára, nem a gazdaság irányítására, hanem a monetáris politika kedvezőbb befolyásolására vonatkozik.

Előadása után Varga - expénzügyminiszter - elnök úr megadta a kérdezés lehetőségét képviselőtársainak. Előtte azonban ő is összefoglalta gondolatait.

- Jó irányba halad az ország ahhoz, hogy két szék közül a pad alá essünk. Komoly inflációs veszélyeknek vagyunk kitéve - aggodalmaskodott a honatya. Ne hirdessünk még Kánaánt, mert addig még sok mindennek kell megvalósulnia - adta tovább a szót.

Mádi László (Fidesz) szerint a banknak nemcsak az inflációra, de a konvergencia programra is figyelnie kellene. Ennek minősítése elkerülhetetlen - tette hozzá tudatosan. A Járai exelnök úr által elkezdett működési költség racionalitások hogyan alakultak a szocialisták által megválasztott elnök működése alatt? - érdeklődött egy, a napirendet nem érintő témában.

Molnár Albert (MSZP) kéretlenül is a védelmébe vette a jelenlévő szakembereket.
- Hazánk sok mindenben szembe megy a világgal - kezdte védőbeszédét. Szinte mindenhol nő az infláció, nálunk csökken. Ráadásul ez jövőre is így lesz. Szinte mindenhol lassul a gazdaság, nálunk - ha apránként is, de - növekszik - hallhattuk a kormányoldal sikerpropagandájának első nyitányát.

Dancsó József (Fidesz) kritikus hangvételt magára öltve arra volt kíváncsi, hogy a forint sáveltörlése milyen hatással volt a költségvetésre. Összefüggött-e a forint jelenlegi erősödésével. értetlenkedésének adott hangot azért, mert a bank ragaszkodik az inflációs célkövető politikához.
- Nem értem miért szükséges ez így - fordult a pénzügyi szakemberekhez.

Kovács Tibor (MSZP) párttársától eltérően rövid morgolódásba burkolta kérdéseit. Nem értette, hogy a mostani negatív hatásokból, hogyan lesz később pozitív. Nyilván a választók lelki békéjére gondolva aggályoskodott a rövid távú kellemetlenségek miatt.

- Van-e arra garancia, hogy a bank által vázolt hosszútávú eredmények valóban pozitívak lesznek - fordult Simorék felé. Kiemelte, hogy nem minden valósult meg eddig úgy és olyan formában, mint ahogy az MNB beharangozta, és nem biztos benne, hogy később jobb lesz a helyzet.

Simor András - segítségül hívva kollégáit - igyekezett minden válaszra méltóképpen megfelelni.
- Nem feladatunk sem célunk a konvergencia program befolyásolása - kezdte. Az, hogy az ország gazdasága nincs szinkronban a külföldével, annak a 2000-es évek elejének pazarló gazdálkodása az oka. Az akkori - mindenkori kormányok által mesterségesen fenntartott - növekedést csak a 2006-os megszorítások tudták helyükre tenni. Addigra azonban a "normálisan" működő gazdaságok kihevertek kisebb csökkenéseket. Az ütem számos környező országban azonos, és remélhetőleg két év múlva mi is szinkronba kerülhetünk szomszédainkkal és az Eu-val - jelezte.

Az ellenzéki oldalról – negatív előjellel – emlegetett OECD jelentésre utalva, amely most rosszabb helyzetbe értékeli az államot elmondta, hogy a 2010-es időszakra vonatkozóan már ott is hasonló előrejelzéseket mondanak, mint azt a magyar bank teszi.

Karvalits Ferenc alelnök igyekezett az adófizetők pénzéért annyira aggódó képviselőket megnyugtatni, hogy a hazai dezinflációs politika az országot az utóbbi hónapokban ért gazdasági sokkok eredményeként alakult a jelenlegi formájában.

- Pozitív, hogy a dezinfláció hosszabb ideje tart, és a kilátások is ebbe az irányba mutatnak – mondta. Azonban az árstabilitás nálunk még messze van. Szomszédainknál sok helyen túlfűtött pályán futottak, amelynek eredményeként ott most csapódnak le a problémák. Ezért lassulhatnak sikeres gazdaságok, igaz sok helyen csak átmenetileg.

Király Júlia alelnök szerint 2003-tól nőttek a devizahitelek, folyamatosan emelkedik a lakosság hitelezési kedve. Ma a hitelek 90%-a fekszik külföldi pénznemben, amely magáért beszél – folytatta a szakember. Ezek legtöbbje 2-3-5 éves futamidejű, amelyekre hatással lehetnek az MNB döntései. Az ennél hosszabb, átlagosan 10 éves hosszúságú hitelekre nincs közvetlen hatásuk.

Az államadósság is ilyen papírokban van, így ezek értékét nem a közvetlen kamatemelés vagy csökkentés, hanem a jegybank hitelességének erősödése vagy gyengülése befolyásolhatja – tájékoztatott mindenkit.

A bankelnök örömmel válaszolt az MNB költségeit firtató kérdésekre. Annak ellenére csökkent reálértékben az éves kiadások mértéke, hogy az előző esztendőben jelentős inflációval kellett az országban küzdeni. Ezt a takarékos politikát a későbbiekben is folytatni kívánják - nyugtatta meg a Fideszes oldalt.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását